På onsdagseftermiddagen kom en kommentar till Uppdrag gransknings reportage från den katolska kyrkan i Sverige. Foto: SVT

Katolska kyrkan reagerar på Uppdrag gransknings reportage

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nu kommenterar katolska kyrkan i Sverige Uppdrag gransknings reportage om sexuella övergrepp mot barn som mörkats i det ultrakonservativa katolska prästbrödraskapet SSPX.

I ett pressmeddelande som katolska kyrkan i Sverige la ut på onsdagseftermiddagen skriver katolska kyrkan i Sverige bland annat att ”Sexuella övergrepp mot minderåriga är avskyvärda brott, i synnerhet när de begås av präster. Dessa brott ska alltid anmälas till polis och kyrkliga myndigheter.”

Läs mer: Nya mörkläggningar av katolska prästers övergrepp

De skriver också att Stockholms katolska stift har en beredskapsplan mot sexuella övergrepp. I den står det hur anmälningar ska hanteras. De framhåller dock att Sankt Pius den 10:es prästbrödraskap inte formellt tillhör den katolska kyrkan, och att de därför inte omfattas av de beredskapsplaner som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det gyllene fängelset

Mer i ämnet