Hanna Witt, chef för tillsynsavdelningen på Konkurrensverket. Foto: SVT

Konkurrensverket startar utredning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Konkurrensverket reagerar på UG:s granskning av Sjöfartsverkets helikopteraffär. Nu startar myndigheten en utredning.

– Vi har beslutat att inleda en utredning mot Sjöfartsverket. Det är allvarliga anklagelser som riktas mot Sjöfartsverket och det handlar om väldigt mycket pengar. För oss är det en självklarhet att vi som tillsynsmyndighet ska titta närmare på det här, säger Hanna Witt, chef för tillsynsavdelningen på Konkurrensverket.

Myndigheten kommer nu att granska hur upphandlingen av helikoptrarna gick till. Framförallt kommer Konkurrensverket fokusera på den sista upphandlingen.

Helikopteraffären

Där ville nämligen Sjöfartsverket ha den första helikoptern levererad inom sju månader. En tidsram som konkurrenter menar är omöjlig, om helikoptrarna inte redan hade börjat byggas redan innan upphandlingen.

– Det är väldigt viktigt att man utformar kraven i förfrågningsunderlaget på ett sätt så att man inte nischar det mot en speciell aktör eller en speciell teknisk lösning. Utan att man utformar det på ett sätt så man tar tillvara på konkurrensen på marknaden, det är väldigt viktigt, säger Hanna Witt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helikopteraffären

Mer i ämnet