Ali Fegan och Lars-Göran Svensson var på plats i Rizzione och tog emot priset. Foto: SVT

Nytt internationellt pris till Uppdrag granskning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I tuff konkurrens vann Uppdrag gransknings Lars-Göran Svensson och Ali Fegan i går kväll förstapriset i den tyngsta klassen på Dig Awards för granskningen av Sjöfartsverkets helikopterköp.

Dig Awards arrangeras av den ideella organisationen Documentari inchieste giornalismi, Dig. Det internationella priset delades ut sent i går kväll under bar himmel i Rizzione, som ligger nära Rimini i Italien. På åskådarbänkarna fanns inte bara kolleger från hela Europa utan även ortsbor.

I juryns motivering stod det bland annat: ”Detta är en film som bör visas på alla journalistutbildningar som ett paradexempel på hur ett undersökande projekt ska genomföras.”

Helikopteraffären

Fjärde internationella priset i år

– Detta är det fjärde internationella priset som vi vunnit i år. Det visar att Uppdrag granskning håller högsta internationella klass, säger Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare.

Granskningen av Sjöfartsverkets köp av sju nya helikoptrar visade hur myndigheten ljög, bröt mot lagen och hemlighöll hur affären med den italienska helikoptertillverkaren Agusta Westland gick till.

Affären utreds

Sedan det första av flera reportage sändes har konstitutionsutskottet kritiserat Sjöfartsverket och den före detta infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) för köpet av de nya räddningshelikoptrarna. Även Konkurrensverket och justitieombudsmannen utreder upphandlingen och hur Sjöfartsverket agerat. 

”Det italienska handslaget” tävlade i finalomgången mot den omtalade franska dokumentären ”Ukraine: Masks of revolution” och tyska ”Freightened: The real price of shipping”.

Det italienska handslaget

Sändes: 29 april 2015

Reporter: Ali Fegan

Researcher: Lars-Göran Svensson

Foto: Henrik Hjort, Johan Källström, Åke Wehrling

Redigering: Johan Källström

Grafik: Sirnir Einarsson

Redaktör: Peter Bagge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helikopteraffären

Mer i ämnet