Avgörande dokument utelämnades när advokatbyrå skulle granska Sjöfartsverkets helikopteraffär. Foto: SVT

Polis slog till mot Sjöfartsverket

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sjöfartsverket miljardaffär gjordes upp på förhand med hjälp av privata hotmailadresser. Det avslöjade Uppdrag granskning tidigare i vår. Nu har Riksenheten mot korruption slagit till mot myndigheten och inlett en förundersökning.

Riksenheten mot korruption har idag inlett en förundersökning med anledning av uppgifter som framkom i Uppdrag gransknings avslöjande om Sjöfartsverkets helikopteraffär med det italienska företaget AgustaWestland.

– Eftersom det finns anledning att anta att det har begåtts brott som lyder under allmänt åtal har jag idag beslutat att inleda en förundersökning, säger åklagare Robert Engstedt på Riksenheten mot korruption.

Helikopteraffären

Tidigt imorse genomförde polisen en husrannsakan på Sjöfartsverkets huvudkontor i Norrköping. Sjöfartsverket bekräftar uppgifterna för Uppdrag granskning.

– Polisen var här  klockan halv nio imorse. Dom begärde ut dokument och handlingar. Dessutom hämtade dom material från vår IT-avdelning, säger Ulrika Ekström tf kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket.

I ett pressmeddelande som myndigheten publicerade på onsdagskvällen skrev Sjöfartsverkets generaldirektör Ann-Catrine Zetterdahl att:

– Vi välkomnar myndighetens initiativ och samarbetar nu med myndigheten för att snabbt kunna leverera ut allt material som önskas.

Helikopterleverantören AgustaWestland  är i dagsläget indraget i ett antal omfattande polisutredningar gällande mutbrott. Sjöfartverket skrev 2012 kontrakt på 7 stycken AW139 helikoptrar till ett värde av nästan en miljard kronor. Efter reportaget startade även Konkurrensverket en utredning kring hur upphandlingen gått till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helikopteraffären

Mer i ämnet