Under kravallerna i Husby kom Stockholmspolisen att få uppleva en av sina värsta nätter någonsin. Foto: SVT

Polisens mångmiljoninsats under upploppen gav få gripna

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Polisens insats under upploppen i Husby 2013 pågick i 15 nätter och kostade 23 miljoner, visar uppgifter från Stockholmspolisen som UG har fått ut. Insatsens fokus låg på lagföring men resultatet blev ett 40-tal personer gripna, och knappt tjugo åtalade, enligt Uppdrag gransknings kartläggning. Det handlar om unga män och pojkar, de flesta tidigare ostraffade.

Av de cirka 40 personer som greps efter upploppen i Husby, har sjutton åtalats.  För de som hittills fått en dom har de rättsliga konsekvenserna blivit milda. Bara en fängelsedom har dömts ut, med en sammanlagd strafflängd på sex månader för flera olika brott. Men bara ett av brotten – grov skadegörelse – hade med upploppen att göra.

De som gripits är unga män och pojkar, de yngsta 13 till 14 år gamla. Medelåldern bland de sjutton åtalade är 18 och ett halvt år. En bild som stämmer överens med det som beskrivs av Fahd Luyombya, en av de som var ut i Husby under upploppen.

UG – Upploppen i Husby

– Det var väl ungdomar, de var maskerade. Man såg inte vilka. Och de som jag kände igen, unga människor, de försökte jag skicka hem. Men de jag inte kände igen undrade man vilka de var och hur de hade hamnat i Husby, säger Fahd Luyomba.

Ingen av de som har deltagit i upploppen, och som Uppdrag granskning har varit i kontakt med vill prata öppet om händelserna. Men en av de dömda säger att han aldrig kastade sten direkt mot poliser. Han berättar att han såg upploppen som en protest mot de sociala förhållandena.

– Jag hittar inte jobb, jag sitter hemma, farsan är på mig. Det var ett tillfälle att bara gå ut, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Upploppen i Husby

Mer i ämnet