Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet är kritisk till polisens arbete mot moskéattackerna. OBS! Bilden är ett montage. Foto: SVT

”Säpo vill helst inte prata om det”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Islamiska förbundet är kritiskt till polisens hantering av de allt fler moskéattackerna.

Trots att polis och politiker säger att de tar allvarligt på attacker mot moskéer så är Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa kritisk. Han tycker att polisen inte tar moskéattackerna på tillräckligt stort allvar, och att Säkerhetspolisen inte verkar så intresserad.

– Det händer väldigt sällan någonting när man anmäler. Det är tyvärr en av anledningarna till att folk anmäler väldigt sällan också. Vi har försökt prata om de här frågorna med Säpo när de kommer och vill prata med oss, men de vill helst inte prata om det. De har inte så mycket att säga om de här rörelserna.

UG – Muslimhat i Sverige

Men Säkerhetspolisen hänvisar till att det är den vanliga polisen som i första hand ska utreda de islamofobiska hatbrotten.

– Säkerhetspolisens uppdrag handlar om grova ideologiskt motiverade brott och systematiska brott som syftar till att förändra statsskicket i första hand. Så det är Polismyndigheten som ska vara första kontakt, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på författningsskyddet på Säpo.

Allvarligt hot mot demokratin

Stockholmsmoskén på Södermalm i Stockholm, har flera gånger utsatts för olika typer av attacker.

– Vi får hatbrev, hotbrev, hatsamtal, nästan varje vecka, säger Omar Mustafa.

Och de många angreppen på muslimska böne- och samlingslokaler i Sverige, är allvarliga nog för att bli en fråga för Säkerhetspolisen, tycker Omar Mustafa

– Är det minoriteter som angrips, är det religiösa församlingar som angrips, så är det ett allvarligt hot mot demokratin. Och det är klart att Säpo behöver se över de här rörelserna, de behöver bilda sig en större uppfattning om vilka de är, säger han.

Svårt peka ut gärningsmännen

Men vem eller vilka som kan tänkas ligga bakom den senaste tidens attacker mot exempelvis moskéer runtom i Sverige, det vet inte Säpo idag. De vet exempelvis inte om det är nynazister ur Vit makt-miljön, eller om det är en annan typ av förövare.

– Inom Vit makt-miljön finns det naturligtvis ett motstånd mot islam och muslimer. Det har tidigare främst uttryckt sig i protester mot moskébyggen och liknande (...) Det är för tidigt att säga om just de här attackerna eftersom utredning pågår, säger hon.

I vår kartläggning över de sista tio åren hittar vi bara två domar där vi kan se vilka som ligger bakom attacker mot moskéer. Dels handlar det om en 19-åring som dömdes för mordbranden på en moské i Strömsund 2008. Han nekade själv till att ha rasistiska motiv. Dels handlar det om serieskytten Peter Mangs, som dömdes till livstids fängelse, bland annat för att 2009 ha skjutit mot en moské i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Muslimhat i Sverige

Mer i ämnet