Så gjordes reportaget ”Jag vill inte bli glömd”

Publicerad

Hur fick du idén till reportaget?

Allt började över en kopp te tillsammans med min barndomsvän Helena Gunnarsson som är undersköterska inom den kommunala hemtjänsten i Göteborg. Hon berättade att personalen där hon då jobbade var så stressad att de äldre ofta inte fick den tid och den hjälp de egentligen behövde och hade rätt till. Hon berättade om äldre människor som inte längre klarar av att gå på toaletten själva men som ändå inte ber om hjälp eftersom personalen är så stressad. Det Helena berättade om fick mig att vilja granska hemtjänsten och min känsla nu efter att ha gjort reportaget är att man skulle kunna fortsätta gräva en hel del inom just äldreomsorgen.

UG – ”Jag vill inte bli glömd”

Hur arbetade du – vilka arbetsmetoder använde du?

Jag läste en hel del olika rapporter och undersökningar för att sätta mig in i frågan men det som framförallt hjälpte mig var alla de källor och intervjupersoner som på olika sätt ställde upp och berättade om sin verklighet. Vi pratade i början om att gå in med dold kamera men avstod av rent etiska skäl med tanke på att vi inte var ute efter att sätta dit enskild personal utan mer komma åt ett systemfel.

Vilka typer av källor använde du?

Personer som jobbar eller har jobbat inom hemtjänsten, anhöriga och även äldre personer som har hemtjänst men som inte ville ställa upp framför kameran. Naturligtvis också en hel del rapporter, undersökningar och samtal med olika kunniga personer inom området.

Stötte du på några problem? I så fall vilka?

Ett stort problem var den rädsla som jag stötte på. Många inom hemtjänsten var väldigt rädda för att öppet berätta och det tog mycket arbete innan vi kunde få personer att ställa upp framför kameran. Hemtjänstpersonalen var rädd för repressalier från sina chefer såsom att bli förflyttade eller få längre lön. Även gamla människor var rädda för att ställa upp i programmet och en del hänvisade till att de då riskerade att bli ”straffade” i efterhand. Ett annat problem var hur vi skulle avgränsa oss i programmet eftersom ju mer vi grävde desto fler problem framkom på olika håll i landet. Hemtjänsten är en komplex verksamhet som ser olika ut i varje kommun och därför är det också svårt att jämföra olika kommuner med varandra eftersom förutsättningarna ser annorlunda ut.

Vilka deltog i arbetet?

Reporter: Sara Bull

Fotografer: Rikard Collsiöö, Frans Hutha och Pelle Wickman

Redaktörer: Nadja Yllner och Marcus Purens

Programledare: Janne Josefsson

Men programmet hade aldrig kunnat göras utan de som var modiga nog att ställa upp i programmet och berätta om de problem som finns inom hemtjänsten i Sverige idag.

Hur lång tid tog arbetet?

Jag fick idén någon gång innan jul och programmet klipptes ihop i juni men Janne Josefsson har kompletterat med ansvarsutkrävande intervjuer vilket gör att programmet tittarna får se kommer att bli klart strax innan sändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – ”Jag vill inte bli glömd”

Mer i ämnet