Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan även ni ha missat polisens larmrapporter?” Se hur statsminister Magdalena Andersson reagerar på Uppdrag gransknings kartläggning. Foto: SVT

Statsministern kritiserar M om utsatta områden – trots bättre utveckling i M-kommuner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Moderatledda kommuner ignorerar larmrapporter om utsatta områden, sa statsminister Magdalena Andersson (S) under en presskonferens i veckan. Men M-styrda kommuner har betydligt fler områden med en positiv utveckling än vad S har, visar Uppdrag gransknings kartläggning.

När Socialdemokraterna i torsdags presenterade sitt valmanifest sa statsminister Magdalena Andersson:

– Det är ett problem att vi kan ge hur mycket pengar som helst till exempelvis M-ledda kommuner, som ignorerar larmrapporter i utsatta områden.

Så ser utvecklingen ut

Uppdrag granskning har undersökt hur det går för de utsatta områden som ligger i S-ledda respektive M-ledda kommuner, genom att gå igenom polisens senaste rapport från 2021.

Kartläggningen visar att 21 områden har haft en positiv utveckling.

18 av dem ligger i Moderatstyrda kommuner. Endast fem ligger i kommuner som styrs av S.

“Bättre förutsättningar”

I 15 områden har utvecklingen gått åt fel håll. Tio av dem ligger i Moderatstyrda kommuner. Men samtidigt styr Socialdemokraterna i sex kommuner där läget i utsatta områden försämrats.

– I genomsnitt så har nog de moderatledda kommunerna bättre förutsättningar än de socialdemokratiskt ledda kommunerna. Det är så röstmönstret ser ut, säger Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson säger också att hon i sitt uttalande främst syftade på Stockholms stad. Men polisens rapport visar att Stockholms stad har fem utsatta områden som alla haft en positiv utveckling, inget av kommunens utsatta områden har utvecklats negativt sen 2019.

I klippet utvecklar statsministern sin syn på saken. 

Under valrörelsens sista veckor granskar Uppdrag granskning kontinuerligt politikernas utspel, löften och faktauppgifter. Har du tips på något vi borde undersöka?

Hör av dig till oss här och märk tipset med ”valgranskning”.

Fakta: Utvecklingen i utsatta områden

 • I Sverige finns totalt 61 utsatta områden, uppdelade i tre kategorier.  

Utsatt område: Karaktäriseras av låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Kan vara hot och utpressning, men även våld på gator och torg och öppen narkotikahandel. Läget anses allvarligt. 

Riskområde: Är ett utsatt område, men når inte riktigt upp till definitionen av att vara särskilt utsatt. Läget anses alarmerande. 

Särskilt utsatt område: Här är det ”svårt eller nästintill omöjligt” för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen och målsägare i området. Även parallella samhällsstrukturer, extremism och hög koncentration av kriminella. Läget anses akut. 

• Polisen har i en rapport från 2021 gjort en bedömning om läget försämrats eller förbättrats sedan 2019/2020 i de olika områdena. 

• 21 områden visar en positiv utveckling. Det innebär att de antingen försvunnit helt från listan, flyttats ner bland de tre kategorierna – eller bedöms av polisen ha en positiv utvecklingstrend. Bland dessa 21 områden ligger 18 i kommuner som styrs av Moderaterna. 5 av 21 ligger i S-styrda kommuner. Att den totala siffran blir högre beror på att S och M styr gemensamt i en kommun där det finns två utsatta områden. 

• I 15 områden går utvecklingen åt fel håll, enligt polisen. Det innebär att de antingen tillkommit till listan, flyttats upp bland de tre kategorierna eller bedöms av polisen ha en negativ utvecklingstrend. Bland dessa 15 områden ligger 10 i kommuner som styrs av Moderaterna. 6 av 15 ligger i S-styrda kommuner. Att den totala siffran blir högre beror på att S och M styr gemensamt i en kommun där det finns två utsatta områden. 

Källa: Polisen, SVT 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.