I gruppen uttrycker medlemmarna stöd för den uppmärksammade Kistamannen, en 25-årig man som vid flera tillfällen attackerat tiggande romer. Foto: SVT

Stödde öppet attacker mot tiggande romer

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Trygghetsvärdar som representerar Lugna gatan i Husby stödjer offentligt attacker mot tiggande romer i en grupp på Facebook.

”Förbjud tiggarna i Kista galleria” heter den Facebook-grupp som en av Lugna gatans tidigare värdar i Husby står som grundare till. I gruppen uttrycker medlemmarna stöd för den uppmärksammade Kistamannen, en 25-årig man som vid flera tillfällen attackerat tiggande romer. Enligt en av artiklarna som det länkas till i gruppen ska han bland annat ha hällt tändvätska över en sovande kvinna och sedan försökt sparka henne i munnen när hon vaknat till.

Den tidigare trygghetsvärden och grundaren till Facebook-gruppen kommenterar bland annat personen bakom attackerna i beskrivningar som ”en sann hjälte”. Han skriver också att ”Vi är många som uppskattar det svåra saneringsarbete du gör. Du har Husbys stöd”. Flera av Lugna gatans värdar i Husby har gillat inläggen i Facebook-gruppen, samtidigt som de är anställda av Fryshuset.

UG – Lugna gatan

Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset, beklagar uttalandena i Facebook-gruppen.

– Ja, det är så klart inte okej enligt vår värdegrund att gilla sånt, men om man tittar på deras handlingar, under samma period som det här har skett så har Lugna gatan-värdar stoppat misshandel av romska EU-migranter flera gånger.

Reporter: Är det samma personer menar du?

– Jag vet inte om det är samma personer men jag menar att sätta det i proportion, men så klart är det inte acceptabelt om de tyckte på det här sättet, säger Johan Oljeqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Lugna gatan

Mer i ämnet