Utredningen som havererade

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det skulle vara den stora integrationspolitiska maktutredningen. Den som skulle svara på vad som orsakar diskriminering. Men utredningen kom av sig när de enda två ledamöterna med invandrarbakgrund hoppade av.

Trots utredningen stora betydelse tycks den förlamad av inre motsättningar. På ena sidan: Anders Westholm som för tre år sedan utsågs till regeringens utredare för den integrationspolitiska maktutredningen.

På andra sidan: Paulina de los Reyes och Masoud Kamali, två välmeriterade forskare inom diskriminerings- och mångfaldsfrågor, som tillfrågades om de ville ingå i maktutredningens expertgrupp men som snart kom att känna sig som gisslan inom utredningen. Som om deras enda meriter var att de var invandrare.

– Jag blev nonchalerad och togs inte på allvar. Jag kände mig kränkt precis som många gånger förr, säger Masoud Kamali.

Ledde utredningen fel

Anders Westholm tillbakavisar helt Masoud Kamalis påståenden om diskriminering inom utredningen.

– Det är en allvarlig anklagelse och det finns inga belägg för att det är korrekt, säger han.

Motsättningarna gjorde att det snabbt skar sig inom gruppen. Kritiken gällde bland annat att Anders Westholm saknade erfarenhet av diskriminerings- och mångfaldsforskning något som enligt forskarna Kamali och de los Reyes ledde utredningen i fel riktning. De hävdar att energin lades på redan kända fakta och att fel forskare kontaktades. Experter med invandrarbakgrund som forskat länge inom området sågs inte som en resurs och kontaktades aldrig, hävdar de.

Båda hoppade av

Motsättningarna och de resultatlösa diskussionerna ledde till sist fram till att både Masoud Kamali och Paulina de los Reyes hoppade av.

– Jag är besviken, bekymrad och arg över att de här två forskarna svikit sitt uppdrag som expertgruppsledamöter, säger Anders Westholm.

Men de båda avhopparna är inte ensamma i sin kritik. Ytterligare sex forskare som skulle ha publicerat rapporter inom utredningen lämnade den i samma veva.

Och integrationsminister Mona Sahlin ger i dag avhopparna rätt i mycket av deras kritik. Slutbetänkandet har fått skjutas fram minst ett år i tiden och som ny ordförande i maktutredningen föreslår Mona Sahlin Masoud Kamali.

Den nuvarande ordföranden och den som föreslås ta över sitter i samma hus och arbetar. Men talar inte längre med varandra.

REPORTER: Ingrid Haglund

RESEARCH: Kalle Thor

FOTO: Hans Dahlberg

REDIGERING: Eva Lindbäck

LJUDBEARBETNING: Greger Fitinghoff

Text: Peter Bagge

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.