”Vi har slösat”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Svenska bönder går på knäna och mejerijätten Arla säger att de vänder på varje krona. Men Uppdrag granskning kan avslöja hur chefer och tjänstemän slösat bort pengar på flott representation, privata inköp och golfrundor.

Det är interna dokument som visar att Arlas chefer och tjänstemän inte varit så sparsamma som de utgett sig för – fakturor som visar hur företagskort har använts och fakturor över andra kostnader som företaget har haft. Vi har gått igenom tusentals poster från 2014, ett av de värsta krisåren för svenska mjölkbönder.

När Uppdrag granskning går igenom fakturorna dyker flera märkliga kostnader upp. Förutom rent slöseri på dyr representation, taxiresor och banketter, har chefer och tjänstemän låtit bönderna betala för privata inköp.  

UG – ”Vi har slösat”

På Kulla gård i Vimmerby satsade Jonas och Johanna Karlsson fullt ut på mjölkproduktion under sju år. Men efter ett allt för tufft 2014 tvingades de lägga ned verksamheten och säga upp medlemskapet i Arla.

– Det är så främmande allt det här, det är ju en annan värld. Vi inte kan relatera till det överhuvudtaget, säger Johanna Karlsson.

– Vi lever ju inte riktigt på samma planet, säger Jonas Karlsson.    

I säsongens första Uppdrag granskning har Valeria Helander och Sophia Djiobaridis undersökt hur Arlas chefer och tjänstemän har använt mjölkböndernas pengar.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 3 februari klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – ”Vi har slösat”

Mer i ämnet