Staffan Andersson är en känd svensk skattejurist som tidigare figurerat i media. Den här gången vill han inte ställa upp. Foto: SVT

Ville ha extra sekretess för skattesmitare

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I dokument hos Skatteverket ser vi hur den kända skattejuristen Staffan Andersson i hemlighet försökt ta reda på vilken information Uppdrag granskning haft om hans klienter och samtidigt bett om extra sekretess för att undvika offentligheten.

Uppdrag granskning har tagit fram en unik lista över de personer som lämnat in så kallade självrättelser till Skatteverket och på så sätt kunnat flytta hem tidigare dolda tillgångar från utlandet, utan att riskera varken straffavgift eller att bli åtalad för skattebrott.

Staffan Andersson är en känd svensk skattejurist som tidigare figurerat i media och berättat om sitt arbete med självrättelser. Han företräder personer som finns med på Uppdrag gransknings lista. Bland annat grevinnan Marianne Bernadotte och den förre kabinettsekreteraren Frank Belfrage.

UG – Springnotan

Vill undvika offentligheten

När Uppdrag granskning kontaktar Staffan Anderssons klienter för att fråga om deras tillgångar utomlands vänder han sig till Skatteverket för att, i hemlighet, få veta vilken information Uppdrag granskning har om hans klienter.

I mejl till Skatteverket skriver han:

”Är det därför möjligt att jag kommer till Skatteverket personligen och går igenom min lista muntligen för att undvika offentligheten.”

När Uppdrag gransknings reporter ringer upp skattejuristen vill han inte lämna några kommentarer.

– Det gagnar inte mig att ställa upp och det gagnar inte mina klienter heller, så jag tackar nej.

Varför ska Frank Belfrage och andra ha gräddfil utanför offentligheten?

– Ja, inga kommentarer, säger Staffan Andersson.

Vill ha extra sekretess

I Staffan Anderssons mejl framgår också att det ska finnas en överenskommelse mellan honom och Skatteverket om att hans klienter, som Andersson menar är ”känsliga personer”, givits löften om sekretess från myndigheten. Bland annat för hans klient Marianne Bernadotte som var utlovad ”extra sekretess”.

Margareta Nyström, projektledare på Skatteverket, säger att Staffan Anderssons klienter inte fått några sådana löften.

– Det var ett önskemål från deras sida. Vi får ju önskemål hela tiden från olika håll. Vi har inte gjort någon hantering speciellt, utan vi har den hantering vi har på det sätt vi har, säger Margareta Nyström.

Fakta: Så mycket pengar handlar det om

Skattefelet kallas den skatt som varje år inte betalas in till samhällets kassa. Svartarbete, momsfiffel, skatteplanering och rent slarv är stora delar. De svenskar som gömmer pengar i utlandet står också för en ansenlig summa av den undanhållna skatten. Enligt Skatteverkets senaste uppskattning är det drygt sju miljarder kronor varje år. De beräkningar som finns är mycket osäkra och försiktiga. Sannolikt är den undanhållna skatten som har med utlandet att göra – det så kallade ”internationella skattefelet” – ännu större. Räknar man med bolagens skatteflykt i den internationella skatteflykten stiger den borttrixade skatten till 46 miljarder kronor varje år.

De sju miljarder som försvinner årligen skulle räcka till 19 000 undersköterskor i äldreomsorgen.

Eller skolgång för 76 000 mellanstadieelever, med allt inräknat – lärare, lokaler, skolböcker och lunch.

Eller tre gånger mer än kostnaden för hela elevhälsan med landets alla skolsköterskor, skolläkare, kuratorer och skolpsykologer.

Eller kostnaden för kustbevakningen med dess 23 kuststationer, fartyg, flygplan och personal. Och fem hela kustbevakningar till.

Det är även sex gånger mer än vad Sveriges alla idrottsföreningar får i stöd från staten varje år till hela barn- och ungdomsidrotten. Och det är mer än det kostar att driva och underhålla Sveriges alla kommunala idrottsanläggningar – planer, hallar och joggingspår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Springnotan

Mer i ämnet