Grekiskt banksystem rullar igång

Uppdaterad
Publicerad

I dag har de grekiska bankerna har öppnats igen efter att ha varit stängda i tre veckor. De stängda bankerna beräknas ha kostat Greklands ekonomi tre miljarder euro, skriver AFP.

Under måndagen köande bankkunder till de grekiska bankkontoren när de slog upp sina portar igen. För första gången på tre veckor kommer grekerna att ha tillgång till sina bankfack. Det kommer också vara möjligt att lösa in checkar och sätta in pengar på konton.

”Tack gode gud”

En av dem som köade till banken var 62-åriga pensionären Maria Papadopoulou som besökte ett bankkontor i Aten. Hon skulle betala räkningar eftersom det inte gick förra veckan.

Ekonomiska krisen i Grekland

– Läget är bättre än de senaste veckorna. Tack gode Gud att vi inte fick drakman tillbaka! säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

420 euro per vecka

Enligt SVT:s EU-korrespondent Niklas Svensson så underlättar bankernas öppnande väldigt mycket, även om det är fortfarande kommer att vara begränsningar på hur mycket pengar man kan ta ut.

Finns det en risk att bankerna nu töms?

– Man låter då som sagt de här begränsningarna ligga kvar, men man gör vissa förändringar. Istället för 60 euro per dag kan man samla ihop sina dagliga uttag och göra ett större uttag, man lägger alltså begränsningen på 420 euro per vecka istället. Men det kommer även vara begränsningar på hur man får flytta pengar utomlands just för att få bort risken att man kan tömma bankerna.

Socker och kondomer blir dyrare

Samtidigt som banksystemet drar igång så väntas många produkter bli dyrare. Det blir en svag sänkning av momsen på mediciner, böcker och tidningar, men ett stort antal varor och tjänster – allt från socker och kakao till kondomer och begravningar – får höjd moms till 23 procent från tidigare 13. Åtgärderna är en del av det tuffa reformpaketet som Grekland måste gå med på för att få ny hjälp från långivarna.

Besök av långivarsidan

I veckan kommer tjänstemän från långivarsidan – EU, ECB och IMF – besöka Aten för första gången på flera månader. Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel är det inte uteslutet att Grekland i framtiden kan få förlängda löptider på lånen och reducerade räntekostnader, skriver Reuters.

– Vi kan diskutera sådana möjligheter när den första lyckade översynen av programmet som ska förhandlas har slutförts, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet