Andelen kvinnor på toppositioner inom riksdagspartierna. Med toppositioner räknar Livekollen partiledare partiledare, partisekreterare, gruppledare i riksdagen och ungdomsförbundsordförande. Blå stapel: C+FP+KD+M = 56 procent. Röd stapel: MP+S+V = 33 procent. Gul stapel (osynlig): SD = 0%. Foto: SVT & TT

Halvt rätt om att borgerligheten bättre lyfter kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Borgerligheten är bättre på att lyfta kvinnor till höga positioner på riksplanet, men på lokal nivå är de rödgröna vassare i samma gren. Det är resultat av Livekollens granskning, som föranleddes av ett uttalande av Gudrun Schyman om att kvinnor har lättare att nå toppposter inom borgerliga partier.

– De borgerliga partierna har ju en mer individualistisk vision i politiken, att det är individen som ska stärkas. Och ett sätt att nå jämställdhet är att stärka enskilda kvinnors möjlighet att göra karriär. Därför är de duktigare på att lyfta fram kvinnor och låta dem få positioner.

Så sa Gudrun Schyman i ett reportage i söndagens Agenda. SVT Nyheters Livekollen har det senaste dygnet ägnat sig åt att undersöka påståendet, för att se om det stämmer att kvinnor fyller fler toppositioner inom de borgerliga partierna än inom de rödgröna.

Livekollen

Alliansen domineras av kvinnor på riksnivå...

Resultatet under måndagseftermiddagen är tvetydigt. På de absolut högsta positionerna på riksnivå har de borgerliga partierna en klar dominans på kvinnofronten. Tittar man på fyra av de tyngsta posterna – partiledare, partisekreterare, gruppledare i riksdagen och ungdomsförbundsordförande – innehas inom allianspartierna mer än hälften, 56 procent, av kvinnor.

Här kan du se alla resultaten i enkla diagram.

Detta är innan Göran Hägglund officiellt avgått som KD-ledare för att ersättas av Ebba Busch Thor.

Bland de rödgröna partierna innehas en tredjedel, 33 procent, av samma poster av kvinnor.

Två av riksdagspartierna har endast män på sin fyra högsta positioner: Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. På andra änden skalan befinner sig Kristdemokraterna, just nu med tre kvinnor på de fyra positionerna. Efter partiledarbytet skulle de kunna ha fyra av fyra, men det beror på om Busch Thor vill behålla samma personer på de övriga posterna.

...men på lokal nivå är de rödgröna mer jämställda

Övriga partier har en jämn fördelning, med två kvinnor och män vardera. Miljöpartiet har tre av vardera kön, då partiet har sex toppositioner till följd av språkrör som delar på ledarrollen i moderpartiet och ungdomsförbundet.

När det gäller de högsta politiska posterna i kommuner och landsting så lyckas de rödgröna partierna dock betydligt bättre med att fylla positionerna med kvinnor. 41 procent av de rödgröna kommunerna har en kvinna som kommunstyrelseordförande, medan 33 procent av de borgerligt styrda kommunerna har en kvinna som kommunstyrelseordförande.

Tittar man på landstingen är det enbart moderater och socialdemokrater som innehar ordförandeposter där. Moderaterna har inte en enda kvinnlig ordförande i sina landstings- och regionstyrelser, medan Socialdemokraterna har mer än hälften kvinnor på sina motsvarande poster, 56 procent.

Statistiken över kommunerna och landstingen är framtagen med hjälp av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Ingen av personerna som figurerar i undersökningen har uppgett sig ha en könsöverskridande identitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livekollen

Mer i ämnet