Majoriteten av passagerarna var ryssar på väg hem från semesterorten Sharm el-Sheikh. Foto: AP/TT

Hammond: ”IS låg bakom ryska flygkraschen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är troligt att en grupp knuten till Islamiska Staten låg bakom ett misstänkt bombattentat mot det ryska trafikflygplanet, säger Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond.

Den ryska flygplanskraschen i Sinai där 224 människor dog orsakades av en terroristorganisation, uppger amerikanska och europeiska säkerhetskällor till Reuters. Bevisningen tyder nu på att en bomb planterad av den militanta IS-gruppen ISIL-Sinai troligen orsakade förra helgens olycka.

Brittiske utrikesministern Philip Hammond uppger till Sky TV att ISIL-Sinai tog på sig ansvaret för kraschen omedelbart och att noggrant underrättelsearbete tyder på att det stämmer:

Flygkraschen i Egypten

– Vi har tittat på hela informationsbilden, inklusive detta påstående, men naturligtvis även mängder av andra bitar av information. Utifrån det har vi dragit slutsatsen att det finns en betydande möjlighet att det stämmer, säger Hammond enligt Reuters.

”Inga bevis”

Det egyptiska departementet för civilflyg svarade i ett uttalande att egypiska flygplatser följer alla säkerhetsföreskrifter och möter de krav som ställs på internationella flygplatser. Myndigheterna i Egypten är även skeptiska till de brittiska påståendena om en bomb på flygplanet.

– Haveriutredarna har ännu inga bevis eller data som stödjer den här hypotesen, säger Hossam Kamal, Egyptens minister för civilflyg, till AP.

Det är även mot vedertagen praxis i internationella haveriutredningar att andra nationer uttalar sig på det här viset. Utredningen ägs av Egypten, och innan den är klar är det kutym att hålla låg profil.

”Olyckligt politiserande”

Spekulationerna har varit många under utredningsarbetet sedan kraschen i lördags och även Travel Insiders chefredaktör Jan Ohlsson är skeptisk till terrorteorierna.

– Det hela är lite märkligt eftersom den egyptiska haveriutredningens senaste teorier verkar utgå från en exploderande motor. Bombteorin odlas väldigt mycket i USA och utgår från satellitbilder, men de kan ju lika gärna visa att planet exploderar, säger Jan Ohlsson till TT, och tillägger att amerikanerna inte har insyn i utredningen eftersom planet var tillverkat i Frankrike.

– Det är olyckligt att det politiska maskineriet gått i gång. Risken med det är att haveriutredningen försenas och man kan fråga sig om utredningen blir öppen eller inte.

Flygplanen ställs in

Philip Hammond meddelar att Storbritannien avråder samtliga, utöver absolut nödvändiga, resor med flyg via flygplatsen i Sharm el-Sheikh.

– Det innebär att det inte blir några brittiska passagerarflyg ut till Sharm el-Sheikh från och med nu, säger utrikesministern till Reuters.

En högt uppsatt rysk lagstiftare berättar för RIA Novosti nyhetsbyrå att Storbritanniens beslut att stoppa flygen motiverades av Londons motstånd till Rysslands agerande i Syrien.

– Det finns ett geopolitiskt motstånd till Rysslands agerande i Syrien, säger Konstantin Kosachev, en ledande medlem i ryska parlamentet.

Egyptens turistminister Hesham Zaazou uppmanar enligt den statliga nyhetsbyrån MENA den brittiska regeringen att tänka om.

– Beslutet är omotiverat och bär en hel del frågetecken, kommenterar Zaazou.

Besked om Danmark i dag

SAS har ännu inte beslutat om bolagets avgång till Sharm el-Sheikh från Köpnhamn ska lyfta på lördag som planerat. Besked kommer under dagen och på presstjänsten påpekar man att varken skandinaviska eller europeiska luftfartsmyndigheter har infört restriktioner, meddelar TT.

Nederländernas myndigheter stoppade på förmiddagen också alla flyg till Sinai, samt avstannas Lufthansabolagen Eurowings och Edelweiss turer till orten. Belgiska flygbolaget Jetairfly sköt upp torsdagens flyg 24 timmar framåt från Bryssel till den egyptiska turistorten, enligt BBC.

Även det ryska flygbolaget Kogalymavia stoppar sina avgångar med flygplan av samma modell som det som störtade i Egypten tills planen har kontrollerats, skriver nyhetsbyrån RIA.

20.000 britter kan evakueras

Storbritanniens regering uppskattar att det för närvarande befinner sig ungefär 20.000 semestrande britter i Sharm el-Sheikh. Om den egyptiska säkerheten bedöms vara bristfällig kan evakuering bli aktuellt, enligt The Guardian.

De brittiska flygbolagen Monarch och EasyJet gav under torsdagen besked att man under fredag ska börja flyga hem turister från Sharm el-Sheikh till Storbritannien, enligt nyhetsbyrån AP.

Den första begravningen av avlidna ska ha ägt rum under morgonen i St Petersburg.

Fakta

Samtliga på planet dog när Russian Airbus a321-200 kraschade över Sinaihalvön på väg från semesterorten Sharm el-Sheikh till S: t Petersburg. En överväldigande majoritet av passagerarna var ryssar på väg hem från sin semester vid Röda havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Egypten

Mer i ämnet