28-åring drev sajt för hämndporr

Uppdaterad
Publicerad

I USA har en 28-årig man befunnits skyldig till att ha drivit en så kallad hämndporr-sajt, där människor kunnat ladda upp nakenbilder på sina ex. Domen sägs vara den första i sitt slag.

Mannen drev en sajt där människor anonymt kunde ladda upp nakenbilder som de tagit på sina ex. Bilderna publicerades på sajten tillsammans med personernas namn, bostadsort och länkar till deras Facebook-profiler. 28-åringen ska sen via en annan hemsida ha krävt pengar av offren för att han skulle radera bilderna.

Lukrativt upplägg

Mannen ska ha tjänat tiotusentals dollar på upplägget, skriver nyhetsbyrån AP. Under åren 2012 och 2013 ska fler än 10 000 bilder, de flesta på kvinnor från hela USA, ha publicerats på sajten.

En domstol i San Diego dömde på måndagen 28-åringen på totalt 27 åtalspunkter, bland annat identitetsstöld och utpressning. Domen tros vara den första någonsin mot en person som drivit en sajt för hämndporr.

Mannen riskerar att dömas till 20 års fängelse när domen mot honom tillkännages i april, skriver Los Angeles Times.

Ny lag mot hämndporr

Begreppet hämndporr innebär att hämnas på sitt ex genom att ladda upp nakenbilder på henne eller honom på internet, bilder som sedan sprids via sociala medier och kommersiella porrsajter.

I oktober förra året fick Kalifornien en ny lag som förbjuder hämndporr.

Som SVT tidigare berättat finns liknande lagar redan i länder som Israel och Tyskland. Under hösten har även ett lagförslag om ett förbud lagts fram i Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.