Al-Hadi försöker kasta sig på godståg för att komma till England. Foto: DR

Al-Hadi har försökt passera kanaltunneln 70 gånger

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga Al-Hadi är en av dem som försöker ta sig till England – genom att kasta sig på ett godståg.

Al-Hadi kommer från Sudan och han flyr undan konflikten i Darfur, en blodig konflikt som krävt hundra tusentals liv sedan den bröt ut 2003. Just nu lever han i ett flyktingläger i den franska hamnstaden Calais. Men det är bara tillfälligt – om hans plan på att ta sig härifrån kommer att fungera det vill säga.

Fem försök på en natt

När Danmarks Radios korrespondent träffar Al-Hadi i Calais har han försökt ta sig genom tunneln till England hela 70 gånger. Planen är att kasta sig på ett godståg. En natt försöker han fem gånger, men lyckas aldrig komma på ett tåg. 

Flyktingkrisen i Europa

– Jag kommer hit dag och natt för att försöka, säger Al-Hadi när han sitter längs med staketen som omger tunneln.

Kommer försöka igen

Han bor ett flyktingläger i staden, i ett litet skjul med väggar av plastpresenningar. På ett bord inne i skjulet står några tallrikar, konserver och pasta som ska räcka till 30 personer.

– Vi är hungriga varje dag, säger Al-Hadi.

Han har tagit sig med gummibåt över Medelhavet till Europa, en vansklig resa eftersom många båtar förliser på vägen. Men hans nästa moment är minst lika farligt, andra som har försökt samma sak har omkommit.

– Jag kommer att försöka igen och igen, säger Al-Hadi.

Varför?

– Jag har en vän där (i England), och en bror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet