Han överlever en bilkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Graham är en vaxdocka som skapats av den australiska skulptören Patricia Piccinini. Han har fått den optimala kroppen för att klara en bilkrasch i hög hastighet.

Det pågår just nu en kampanj i Victoria, Australien, som handlar om att öka trafiksäkerheten. Det är i samband med den som skulptören Patricia Piccinini med hjälp av kirurgen Christian Kenfield och ingenjören David Logan byggt en vaxdocka för att visa hur människan behöver se ut för att klara en bilkrasch i hög hastighet.

Fler bröstvårtor och ingen nacke

Det som gjorts på vaxdockan är att bröstet höjts upp och förstorats, flera bröstvårtor har lagts till för att agera krockkuddar för att skydda hjärtat och revbenen. Nacken har tagits bort helt för att undvika whiplash och brutna nackar, huvudet har plattats till för att skydda näsan och öronen. Dessutom har Graham en hårdare hud för att skydda mot skrubbsår och starkare ben för att undvika att bli påkörd som fotgängare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.