Handbollsmålvakt – med pacemaker

Uppdaterad
Publicerad

I november föll han ihop hemma i köket med hjärtproblem. Fyra månader senare är Borlänges målvakt Fredrik Bergqvist, 22, tillbaka mellan stolparna. Men nu med en pacemaker inopererad.

Ett ”avskalat” axelskydd som hockeyspelare använder ska skydda pacemakern, som sitter strax under vänster nyckelben. Att vara handbollsmålvakt går liksom ut på att bli träffad av bollen.

– Ja...lite korkad är man väl som ställer sig i ett handbollsmål. Speciellt nu. Men jag ville verkligen hjälpa Borlänge så det fanns ingen tvekan, säger Fredrik Bergqvist till SVT Sport.

Han var, och är, ordinarie förstemålvakt i division-1 laget Borlänge. Men efter den dramatiska händelsen i höstas trodde han först att karriären definitivt var över. Det visade sig att han hade ett allvarligt hjärtfel (problem med väster förmak och klaffar). Han opererades på Falu lasarett och en pacemaker sattes in.

Comeback – mot alla odds

Borlänges andra målvakter drabbades av skador under vintern och i februari frågade klubben om Fredrik Bergqist kunde tänka sig att göra comeback.

– Jag fick rådet att helst inte hålla på med kontaktsporter. Och jag är tvingad att ha pacemaker. Men sen träffade jag läkare som sa att man visst kunde fortsätta spela. Och en kardiolog, som jag hörde på radion, berättade att om man hitttar ett fungerande skydd så är det inga problem. Då tänkte jag direkt att det var grönt ljus, säger Fredrik Bergqvist.

SVT Sport följde honom under en match mot Silwing Troja i Högdalshallen i Stockholm.

– Skyddet jag har gör att jag känner mig säker. Blir jag träffad handlar det mest om att jag blir öm. Hade jag inte haft skyddet hade jag nog varit ganska rädd.

Degradering för Borlänge

Nu hjälpte det inte att Fredrik Bergqvist spelade mycket bra i matchen. Borlänge förlorade till slut och flera svaga insatser under senare delen av säsongen gör att laget nu trillar ur division 1 norra.

– Vi får ta nya tag nästa säsong. Det var bittert att åka ur. Men jag är i alla fall glad att jag kan spela handboll igen. Det betyder oerhört mycket för mig, säger fredrik Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.