Mängder av privatpersoner ville köra flyktingarna som suttit fast i Rödby. Foto: Reuters

Här hämtas flyktingarna av privatbilister

Uppdaterad
Publicerad

De hundratals flyktingar som hela gårdagen suttit fast i stillastående tåg i danska Rödby fick sent igår kväll lämna tågen. Mängder av privatbilister dök upp och körde under natten flyktingarna därifrån.

240 flyktingar har varit fast i tre stillstående tåg i Rödby under hela onsdagen. Människorna ville inte lämna tågen eftersom de inte ville bli registrerade i Danmark. Många av dem sa sig vilja åka vidare till Sverige, Finland och Norge.

Sent igår kväll dök det upp en stor mängd frivilliga vid stationen som ville köra flyktingarna därifrån. Ett tag var det oklart vad polisen tänkte göra, men så fick alla flyktingar lämna tågen och åka vidare med privatbilisterna.

#flykt

Polisen: misstänkt människosmuggling

Ett par av bilarna verkar ha kört till centralstationen i Köpenhamn. En del ska också ha kört av Öresundsbron. Skånepolisen har stoppat två bilar på bron och har nu hämtat tre personer till förhör, misstänkta för människosmuggling uppger polisen till SVT.

Tågtrafiken över den tysk-danska gränsen stoppades under gårdagen, men kommer att återupptas under senare idag, åtminstone via gränsorten Padborg på Jylland, uppger tågbolaget DSB.

Inga tågvagnar tillåts dock på färjorna som landar i Rødby på Lolland. Sedan i söndags har det kommit över 3.000 flyktingar till Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet