Foto: TT

Här ifrågasätts bilden på Omran

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna på femårige Omran chockade världen och kom att bli en symbol över krigets vansinne. Nu säger Syriens president

Bashar al-Assad att bilderna är påhittade.

Blodig och smutsig placerades femårige Omran i en ambulans, efter att hans hus bombats i en räd i Aleppo i augusti.

Täckt av damm, med blodet rinnandes ner för ansiktet sitter han ensam på en orange stol, tittandes hålögt rakt fram, till synes chockad av vad som precis har inträffat. Han verkar inte uppfatta blodet som rinner.

Syrienkriget

Bilderna som togs av den regimkritiska tv-kanalen AMC spreds som en löpeld världen över och väckte kraftiga reaktioner och kom att symbolisera lidandet i det sönderbombade Aleppo.

al-Assad: ”Manipulerat”

Under en intervju med den schweiziska tv-kanalen SRF1 visar deras reporter Sandro Brotz en bild på Omran för Bashar al-Assad och frågar om det är något presidenten vill säga Omran och hans familj.

– Det är manipulerat, blir svaret från al-Assad.

al–Assad utvecklar sitt resonemang och säger då att bilderna på Omran har iscensatts av frivilligorganisationen Vita hjälmarna, som han menar är en del av den oppositionsgruppen al-Nusrafronten.

Han lovade även att skicka bilder till reporten som skulle bevisa hans påstående, men dessa har ännu inte blivit kända för allmänheten.

Hjälporganisation som fått alternativt fredspris

Vita hjälmarna, som har fått sitt smeknamn för medlemmarnas ikoniska huvudskydd, heter egentligen Syria Civil Defence och är en grupp bestående av omkring 3.000 volontärer, från i grunden olika yrken såsom skräddare, bagare och lärare.

De har blivit kända för att ofta vara först på plats för att få loss människor ur sönderbombade hus i Syrien och ge första hjälpen. De bedriver även utbildningsinsatser för att invånare i Syrien ska kunna hjälpa varandra vid angrepp.

I september i år belönades Vita hjälmarna också med Right Livelihood-priset, det så kallade alernativa Nobels fredspris.

Ännu inget svar på kommentaren

Varken Vita hjälmarna eller någon annan aktör kring eller i Syrienkonflikten hade på lördagsmorgonen svensk tid ännu kommenterat al-Assads uttalande.

Sammanlagt har fler än 300.000 syrier dödats i inbördeskriget i landet, som nu är inne på sitt sjätte år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet