Hårdare regler kring pass

Uppdaterad
Publicerad

Svenska medborgare ska bara ha rätt till tre pass under fem år. Försvinner fler än så ska endast provisoriska pass utfärdas. Det föreslås i den promemoria som i dag överlämnats till inrikesminister Anders Ygeman (S).

Utredaren föreslår också att Sverige ska verka för kontroll av fingeravtryck och ansiktsigenkänning, som sedan jämförs med informationen i deras pass, införs vid de yttre gränserna till hela Schengenområdet,

– Utredarna vill att fingeravtryck ska kontrolleras varje gång någon kommer utanför Schengenområdet. Jag tror att det är enda sättet att komma tillrätta med ”lookalike”-problematiken, när du använder ett pass från någon som liknar dig, säger Ygeman, som tycker att förslagen överlag är bra.

Kort giltighetstid

Även för barn föreslås förändringar. I åldersgruppen sex-tolv år ska passens giltighetstid vara tre år. För barn under sex år ska den begränsas till två år.

– Man ser väldigt annorlunda ut när man är två år jämfört med fem, säger Ygeman.

Många länder släpper inte in resenärer med pass med kortare giltighet än sex månader, vilket gör att små barns pass i praktiken bara fungerar i ett och ett halvt år. Om barnens pass därför kan bli billigare är oklart.

– Alla förslag ska remitteras, så får vi se vad de säger, säger Ygeman.

De flesta förändringarna föreslås träda i kraft nästa år.

Fakta: Pass

Förra året utfärdades 1,5 miljoner pass i Sverige, en rejäl ökning sedan giltighetstiden halverades. 1998 utfärdades som jämförelse 760.000 pass.

Alla som ansöker om pass måste personligen komma till polisens passexpedition. I Stockholms län och Östergötland måste du boka tid i förväg.

Ett vanligt pass kostar 350 kronor. Ett provisoriskt pass kostar 980 kronor.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.