Hårt tryck på akuten i blixthalkan

Uppdaterad
Publicerad

De hala vägarna fällde många på väg till jobbet i dag. Patienterna har strömmat till akuten med fot- och handledsskador.

På universitetssjukhuset i Örebro har frakturmottagningen tagit emot 84 patienter det senaste dygnet, mer än någonsin förut. Värst var läget på måndagen, men även under tisdagen har antalet halkskadade varit högt.

– Nu har vi sex doktorer i arbete, vanligtvis har vi en, sa Emma Hagenfalk, avdelningschef på USÖ, till SVT:s Tvärsnytt.

På Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm var söktrycket uppskattningsvis 50 procent högre i dag än en vanlig dag.  Handledsskador och fotledsskador är vanligast, säger Camilla Hedquist, presskontakt på Södersjukhuset till SVT Nyheter. 

– Akuten vill uppmana alla att ta det lugnt så man inte gör sig illa och gärna använda broddar. Man får vara rädd om sig, säger hon.

Även ortopedakuten på Karolinska sjukhuset i Solna hade har högre söktryck än vanligt. Minst 15 personer har fått söka vård för halkskador, flera av dem med komplicerade frakturer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.