Bröt mot lagen – fick fungerande hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Äldre som vill ha hemtjänst måste träffa kommunens biståndshandläggare och ansöka om hjälpen, så säger lagen. Men i Linköping ger man de gamla stor frihet att utforma sin egen hemtjänst ihop med hemtjänstföretagen. Nu får Linköping kritik och hotas med böter.

Inga Danielsson bor i Linköping och hon har haft stort inflytande över sin egen hemtjänst, som hon utformade i dialog med hemtjänstföretaget.Tillsammans kom man överens om ett så kallat serviceavtal som reglerade hur insatserna skulle utformas.

Sedan var det hemtjänstbolaget som i diskussion med kommunen såg till att serviceavtalet blev godkänt.

Pratar direkt med flickorna

Inga Danielsson träffade alltså inte kommunens biståndshandläggare för att argumentera för sin sak, och det var inget hon saknade.

– Nej, det hade jag inte behov av. Jag kan prata direkt med flickorna och de lyssnar och verkställer det jag vill ha ordnat, säger hon.

Varje hemtjänsttimme är förenad med en kostnad, så Inga vill inte ha mer hjälp än hon behöver. Hon har tackat nej till beledsagade promenader, eftersom hon tycker att hon klarar sig bra när hon promenerar med sina väninnor trots att hon har lite yrsel.

Hjälp utan särskild prövning

Linköpings kommun har tillämpat sin modell för biståndsbedömning i drygt tjugo år och det råder stor politisk enighet i frågan.

– När man känner att olika livsfunktioner börjar svikta ska man ska snabbt och utan särskild prövning kunna få hjälp utifrån sina behov, säger Peder Ellison som är omsorgsdirektör i Linköping. Peder menar att när den enskilda människan släpps in i processen att utforma den egna hemtjänsten, så blir hon mer nöjd. Han menar också att det inte förekommit någon överkonsumtion av hemtjänst.

– Vi har inte sett några avigsidor i form av ökade kostnader, konstaterar Peder Ellison.

Låga kostnader

Att kostnaderna inte ökat framgår av Socialstyrelsens undersökning Öppna jämförelser. År 2012 kostade en person med hemtjänst i Linköping 87.377 kronor per år, vilket är lägre än riksgenomsnittet 201.816 kronor. Socialstyrelsen kommer också fram till att linköpingsborna är något nöjdare med sin hemtjänst än övriga svenskar.

Miljonböter

Så allt skulle kunna vara frid och fröjd i Linköping. Brukarna, inklusive PRO i Linköping, är nöjda med en hemtjänst som framstår som mycket prisvärd.

Men IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som har till uppgift att övervaka hur kommunerna följer Socialtjänstlagen, underkänner den så kallade Linköpingsmodellen. IVO menar att Linköping inte fullgör sina plikter som myndighet när man tillämpar sin förenklade handläggning. IVO kräver en miljon i böter om inte Linköping överger sin modell

– Linköping överlåter delar av sin myndighetsutövning på privata hemtjänstföretag, säger Michaela Hecht Gunnarsson, IVO Jönköping. Det är ett ansvar som kommunen ska ta.

Stöd för Linköpingsmodellen

IVO tar i sin bedömning ingen hänsyn till att många anser att Linköpingsmodellen ses som ett föredöme. En nyligen tillsatt statlig utredning ska bland annat undersöka möjligheterna att göra Linköpingsmodellen laglig. Och en ny utredning från Äldrecentrum, ”Vem ska bestämma vad inom hemtjänsten” ger Linköpingsmodellen sitt stöd.

– Gamla tycker det är jobbigt att bli bedömda av en myndighetsperson, säger utredaren Ingrid Hjalmarson på Äldrecentrum. Det är ju inget som befordrar självförtroendet.

25 år tillbaks

Utslaget i förvaltningsrätten kommer att få stor betydelse för hur hemtjänsten kan utformas i framtiden. Omsorgsdirektör Peder Ellison tycker att det inte finns någon väg tillbaka till den gamla ordningen där varje pensionär ska bedömas av en biståndshandläggare.

– Linköping har varit härförare för det här mycket länge, säger Peder Ellison. Det vore att vrida klocka 25 år tillbaks i tiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.