Även med effektiva HIV-läkemedel gömmer sig viruset i kroppens T-celler, en typ av vit blodkropp. På bilden är T-cellen färgad blå och viruset gult. Foto: NIAID/AP

Så blir HIV kvar i kroppen

Uppdaterad
Publicerad

HIV-viruset förökar sig inte hos den som får effektiv behandling. Det konstateras i en ny studie, som visar att viruset bevaras av kroppens egna celler.

– Våra resultat kan användas för att bättre förstå den virusreservoar som finns i patienter som går på effektiv behandling. Den som idag hindrar oss från att bota hiv, säger Lina Odevall (före detta Josefsson), disputerad från KI och en av forskarna bakom studien.

Studien bekräftar att infektionen finns kvar i kroppens celler trots långvarig behandling med HIV-läkemedel. Viruset finns i de så kallade T-cellerna, en typ av vita blodkroppar som är en del av kroppens immunförsvar.

– Man har länge debatterat om hiv kan föröka sig under pågående behandling, men vi har sett att det framförallt är de infekterade cellerna som upprätthåller infektionen och inte att viruset delar sig, säger Lina Odevall.

Stabil reservoar

I studien har de analyserat virus från åtta HIV-patienter som fått behandling i mellan fyra och tolv år. Genom att kartlägga virusets DNA kunde forskarna konstatera att viruset inte har förändrat sig särskilt mycket under tiden patienterna fått behandling. Det tyder alltså på att viruset inte förökat sig.

Forskarna hittade dock tecken på att de infekterade cellerna kan dela sig och på så sätt bevara en stabil så kallad virusreservoar i kroppen. Alltså ett ganska konstant antal infekterade celler, som har i stort sett oförändrat virus-DNA i arvsmassan under många år.

Botemedel mot HIV

– Om vi en dag ska kunna utveckla ett botemedel mot hiv är det viktigt att förstå mer kring virusreservoaren. Alltså vilka celler som är infekterade och hur viruset beter sig under behandling, säger Lina Odevall.

Studien visar också att patienter som påbörjar behandling inom tre månader efter att de fått HIV har en mindre virusreservoar än patienter som påbörjar behandling över ett år efter infektionen.

Studien publiceras i PNAS.

Mer om HIV-reservoarer och bot mot HIV i Vetenskapens värld på måndag klockan 20.00 i SVT2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.