Läkare utan gränser drev ett sjukhus i norra Syrien som bombades den 15 februari. Ryssland utpkades som skyldigt men nekar. Foto: Läkare utan gränser/TT

Hjälporganisationer: Medveten bombning av syriska sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ett systematiskt bombande av sjukhus och sjukvårdsanläggningar i Syrien, säger Läkare utan gränser. Enligt hjälporganisationen ligger Ryssland och Syrien bakom bombningarna.

Det är brittiska The Guardian som citerar hjälporganisationen som driver sjukvård i Syrien. Men enligt organisationens officiella talespersoner anser den syriska regimen att sjukvård utanför statens kontroll är tillåtna militära angreppsmål.

Just nu står ett sjukhus i en förort till Damaskus, som drivs av Läkare utan gränser, under hotet att bombas om man ägnar sig åt akutsjukvård. Syriska myndigheter har även varnat att man har läkare och deras familjer som mål.

Syrienkriget

Omvänt resultat

Sjukhus i områden som i dag hålls av oppositionen mot Syriens diktator Bashar al-Assad har slutat att meddela GPS-koordinater för sjukvårdsinrättningar till ryska och syriska styrkor eftersom man misstänker att detta bara underlättar de militära angreppen mot anläggningarna.

Avsikten med att meddela GPS-koordinaterna har varit att den rysk-syriska styrkorna ska undvika dessa mål, men nu menar man att resultatet blivit det omvända.

Attackerna handlar inte bara om förstörelse av sjukvårdsinrättningarna. De riktas även direkt mot sjukvårdspersonalen. Det finns exempel på ”dubbla” attacker. Först angrips sjukhuset, sedan angrips den personal som skyndar till för att hjälpa.

Olaglig hjälp

Det är Läkare utan gränsers internationella ledning som nu tagit beslutet att inte informera Ryssland och Syrien om var sjukvårdsinrättningarna är belägna.

Ända sedan protesterna 2011 har Syrien betraktat all alternativ hjälp som olaglig.

– Detta förklarar de upprepade hoten, arresteringarna, tortyren och mördandet som har drabbat läkare och deras familjer, säger en Joanne Liu, internationell ledare för hjälporganisationen.

Fjorton attacker mot sjukhus har redan ägt rum sedan årsskiftet. I till exempel ett fall handlar det om attacker i provvinsen Idlib, där enbart ryska och syriska styrkor utför raider.

Detta, skriver The Guardian, dementerar påståenden från den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev att ryska stridskrafter inte angriper civila och civil infrastruktur i sin kampanj för att hjälpa al-Assads regim mot rebeller.

Totalt fokuserade på sjukhus

I norra Aleppo, Syriens största stad, är alla praktiskt taget alla sjukhus satta ur spel. Det gäller också de omliggande områdena, säger Mustafa Ajjaj som driver ett sjukhus i provinsen.

– De riktar in sig på civila och är totalt fokuserade på sjukhus, säger Ajjaj enligt The Guardian.

Ajjaj säger att Aleppo nu saknar ett sjukhus som kan utföra avancerad kirurgi. De sjukhus som inte är helt förstörda kan ge första hjälpen, men sedan måste de sårade transporteras till Turkiet.

FN-kommission anklagade

Så tidigt som 2013 sade en oberoende FN-kommission, som undersökte krigsförbrytelser i Syrien, att attacker mot sjukhus och andra medicinska inrättningar systematiskt bedrevs av al-Assad-regimen. De attackerna har fortsatt oavbrutet sedan dess.

Läkare utan gränser talar om att 94 bombattacker ägde rum mot organisationens inrättningar 2015. I 12 fall ledde detta till total förstörelse.

Ryska plan

Det var 2012 som den syriska regimen förklarade att all medicinsk hjälp inom rebellkontrollerade områden skulle anses som olaglig.

I februari i fjol meddelade organisationen Physicians for Human Rights (Läkare för mänskliga rättigheter) 224 attacker på 175 sjukvårdsinrättningar sedan konflikten inletts. Av sjukvårdspersonalen hade 599 dödats.

Attackerna fortsatte, skriver The Guardian, sedan ryssarna ingrepp på al-Assads sida med bombräder hösten 2015. Bara i oktober noterades tio attacker av ryska plan, enligt organisationen.

Så sent som i måndags beskylldes Ryssland för att ha bombat fyra sjukhus och en skola i norra Syrien varvid 50 människor dödades. Ryssland tillbakavisade anklagelserna.

75 procent borta

En annan organisation – Syrian-American Medical Society, Sams – intervjuade 27 läkare och sjukvårdsmedarbetare som blivit gripna, godtyckligt kvarhållna och torterade därför att de hade behandlat skadade som tillhörde oppositionen.

Enligt Zaher Sahloul, tidigare ledare för Sams är gripandena, tortyren och dödandet en orsak till att sjukvårdspersonal tvingas fly från Syrien. 75 procent av alla läkare är nu borta, enligt honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet