”Höj ersättningen till dem som donerar ägg och spermier”

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningen till dem som donerar ägg och spermier kan komma att höjas. SKL vill se en nationell översyn av ersättningen till ägg och sperma-donatorer. Genom att ge mer betalt skulle köerna för barnlösa kunna minska, menar expert i reproduktions medicin.

Det råder brist på sperma- och äggdonatorer samtidigt som efterfrågan på könsceller är stor. I de flesta landsting är vårdköerna långa och ofrivilligt barnlösa kan få vänta i flera år.

Sveriges kommuner och landsting ska nu utreda frågan för att sedan komma med en rekommendation om en rimlig ersättning, så att den motsvarar det besvär och den inkomst donatorn går miste om. 

Stora skillnader på ersättning

Landstingen beslutar själva hur mycket de ska betala de som donerar könsceller. Därför varierar ersättningen i olika landsting. Vanligast är att landstingen betalar mellan 4.000 till 6.000 kronor för äggdonation, utom i region Skåne som betalar 11.100 kronor.

– Det är stora skillnader. I Stockholmsområdet är ersättningen drygt en tredjedel av vad man får i Skåne, säger Jan I Olofsson, överläkare i reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Lägre ersättning för spermier

De som donerar spermier få mellan 300 till 650 kronor per tillfälle. Eftersom de flesta donatorer vanligtvis lämnar mellan 10-15 prov per donationsserie varierar ersättning mellan 3.000 kronor till 10.000 kronor i landstingen.

Förslag på enhetlig ersättning

Enligt Jan I Olofsson, som är medlem VOG, nationella vävnadsrådets områdesgrupp för könsceller, bör landstingen införa en enhetlig ersättning i hela landet. VOG, som utrett donationsersättningen tidigare för SKL anser att en rimlig ersättningsnivå är 11.100 kronor för äggdonation och 550 kronor per gång för spermiedonation.

– Vi anser att det är både rimligt och angeläget att vi får en enhetlig höjning av ersättningen för de som donerar könsceller, säger Jan I Olofsson till SVT Nyheter.

Sveriges kommuner och landsting vill inte fastslå någon ersättningsnivå innan man utrett frågan helt och hållet. Först ska SKL's politiska ledningen ta ställning innan rekommendationen är på plats.

Kortat vårdköer

Sedan region Skåne höjde ersättningen från 3.000 kronor till 11.100 kronor har kön i princip försvunnit och antalet donatorer fyrdubblats. Desstuom har fler yngre kvinnor valt att donera ägg, vilket resulterat att kvaliteten på äggen förbättrats. Det i sin tur ökar chanserna för barnlösa att bli gravida.

– Vi tror att en högre ersättning leder till att fler donerar ägg och spermier. På så sätt kan vi korta vårdköerna för de som är ofrivilligt barnlösa, säger Olofsson.

Enligt europeisk lagstiftning ska ägg och spermiedonation göras utan ekonomisk vinning, alltså vara en altruistisk handling. Enligt en utvärdering från region Skåne finns inga tecken på att den höjda ersättningen lett till donation enbart för pengar.

Donation

  • I Sverige utfördes 2014 cirka 200 äggutplockningar och 766 prover med donerade spermier.
  • Äggdonation blev lagligt i Sverige 2003. Spermadonation har varit laglig i decennier.
  • Ägg och spermiedonation görs bara på reproduktionscentrum vid landets sju universitetssjukhus.
  • 2005 fick kvinnor i samkönade par möjlighet till assisterad befruktning
  • 1 april 2016 väntas ny lagstiftning som äve ger ensamstående kvinnor möjlighet till assisterad befruktning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.