Antalet hatbrott mot homosexuella minskar. Enligt Brottsförebyggande rådet kan det bero på att homosexualitet blivit mer accepterat. Totala antalet hatbrott är dock i stort sett oförändrat. (Bilden visar ett regnbågsmålat övergångsställe vid ryska ambassaden i Stockholm efter en manifestation mot den homofobiska politiken i Ryssland.) Foto: Christine Olsson/Scanpix, TT

Homofobiska hatbrott minskar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda brott på grund av sexuell läggning minskar. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Nivån på andra typer av hatbrott är i stort sett oförändrad.

Polisanmälningarna om hatbrott på grund av sexuell läggning har minskat med 41 procent de senaste fem åren enligt Brottsförebyggande rådets statistik som publiceras i dag.

Totala antalet anmälda hatbrott var dock i stort sett detsamma under 2013 som under 2012. Sett över femårsperioden 2009-2013 har antalet brott med identifierade hatbrottsmotiv minskat med fem procent.

Av polisanmälningarna från 2013 uppskattar Brå att cirka 5.510 innehåller ett hatbrottsmotiv.

Av de polisanmälda hatbrotten under 2013 bedöms

  • 73 procent (4 000 anmälningar) ha främlingsfientliga/rasistiska motiv.
  • 11 procent (630 anmälningar) ha homofobiska, bifobiska eller heterofobiska motiv.
  • 6 procent (330 anmälningar) ha islamofobiska motiv.
  • 6 procent (320 anmälningar) ha kristofobiska och andra antireligiösa motiv.
  • 4 procent (190 anmälningar) ha antisemitiska motiv.
  • 1 procent (50 anmälningar) ha transfobiska motiv.

Ökande acceptans

– Polisens utbildning och brottsförebyggande arbete rörande hatbrott med homofobiska motiv, borde ha lett till att fler anmälningar identifieras, säger Carina Djärv, utredare på Brå.

– Men en ökande acceptans för homosexualitet i kombination med det sjunkande antalet anmälningar, skulle kunna tyda på en faktisk minskning av homofobiska hatbrott i samhället, eller i varje fall på en nedgång av grövre former av kränkningar.

Bland anmälningar om hatbrott är det de med kristofobiska och andra antireligiösa motiv som ökat mest mellan 2012 och 2013, nämligen med 24 procent. Under perioden 2009-2012 har anmälningar om denna typ av brott fördubblats.

Så många har utsatts

Uppgifter från Brås nationella trygghetsundersökning (NTU) visar att 1,4 procent (106.000 personer) av befolkningen mellan 16-79 år utsattes för främlingsfientliga hatbrott under 2012

Enligt undersökningen drabbades 0,3 procent (25.000 personer) av antireligiösa hatbrott och 0,2 procent (16.000 personer) av homofobiska hatbrott under 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.