Hon är världsmästare i filateli

Uppdaterad
Publicerad

I helgen pågår nordens största filatelimässa i Upplands Väsby, norr om Stockholm. En av hedersutställarna är 18-åriga Mathilda Larsson som är regerande ungdomsvärldsmästare i filateli med sin utställning om Harry Potter.

Mathilda Larsson från Skövde sticker ut i mängden genom att vara både kvinna och ung inom filatelin. Hon började samla frimärken som 11-åring, inspirerad av sin pappa Patrik, även han en kändis bland frimärkssamlare.

Harry Potter-samling gav henne segern

Hobbyn ledde förra året till att hon blev ungdomsvärldsmästare när hon i Malaysia ställde ut sin filatelistiska samling om Harry Potter.

– Det är vad man kallar ett motivexponat och det betyder att man ska berätta en historia om något med hjälp av filatelistiskt material, säger Mathilda Larsson, som även jobbar för en frimärksauktionsfirma.

Frimärkssamlandet är en kostsam hobby och hur mycket hennes Harry Potter-samling är värd vill hon inte berätta.

– Den är framför allt värd ganska mycket tid eftersom jag har lagt ned många lov och eftermiddagar genom åren på att få fram den.

Inte många tjejer

Mathilda Larsson är en udda fågel inom filatelin genom att både vara kvinna och ung. Det är inget hon funderar mycket över även om hon skulle gärna se att fler tjejer hittar till hobbyn.

– Man kan framför allt trycka på att man kan göra väldigt mycket vad man vill utav det. Man kan bestämma själv vad man vill samla och vad man vill ställa ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.