Svensk journalist tog plats i Daily Show

Uppdaterad
Publicerad

Få svenskar har fått visa upp sig i världens mest populära satirshow.

Men journalisten Jenny Nordberg fick chansen i veckan.

Satirkungen Jon Stewart bjöd in svenska journalisten Jenny Norberg till sin populära show i måndags. Anledning: Hennes nya hyllade bok ”The underground girls of Kabul”.

– Jag är en stor fan av Jon Stewart. Tyvärr var jag lite för nervös för att uppskatta att vara där. Jag glömde helt att ta en selfie, säger Jenny Nordberg till SVT.

Medier

Boken, som hon jobbat med under fem år, handlar om afghanska flickor som växer upp utklädda till pojkar för att familjerna drar nytta av det. Status, visst, men också för att flickor förklädda till pojkar kan hjälpa familjen med försörjning och jobba utanför hemmet.

– Det här är vanligt i Afghanistan, ett smart sätt att anpassa sig till ett system som diskriminerar kvinnor, berättade Jenny Nordberg för Jon Stewart.

Bäst-före-datum som pojke

Under sin reserach med boken har Jenny Nordberg träffat och gjort intervjuer med många flickor som lever som pojkar i Afghanistan. Men livsstilen har ett bäst-före-datum. I puberteten måste flickorna bli flickor igen. En omställning som är svår.

– Du ska plötsligt lära dig att agera som en flicka: Laga mat och gå som en kvinna till exempel, säger Jenny Nordberg.

Många flickor inser också att de fått en frist under sin uppväxt. Att bli behandlad som en pojke, inte som en flicka, är en stor fördel.

– Jag intervjuade en 15-åring som sa: Jag har sett skillnaderna, hur kvinnor blir behandlade. Jag vill fortsätta vara en pojke, berättar Jenny Nordberg i The Daily Show.

Bättre än Bildt

Jenny Nordberg finns nu med i en pytteskara svenskar som fått gästa satirkungen i New York. Skådespelaren Joel Kinnaman och författaren Trita Parsi är två andra.

Men Carl Bildt har ännu inte fått vara med, noterar Jenny Nordberg.

– Så jag anser att jag ligger ett steg före honom nu när det gäller att bli erkänd som en auktoriet i utrikesfrågor, säger hon lite skämtsamt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet