Bianca Kronlöfs youtube-video sprider sig som en löpeld i sociala medier. Foto: Youtube

Hon tar strid för systerskapet

Uppdaterad
Publicerad

Youtube-fenomenet Bianca Kronlöf ger sin syn på internationella kvinnodagen och menar att systerskapet är det allra viktigaste verktyget i kampen för jämställdhet.

”Kolla blatten. Värsta horan.”

Följande ord kastade ett par vuxna män på en tunnelbana i ansiktet på skådespelerskan Bianca Kronlöf, en kväll i Stockholm.

Internationella kvinnodagen

Som reaktion på det sexistiska och rasistiska påhoppet gjorde Bianca och hennes syster Tiffany youtubevideon Så jävla PK. som inom loppet av ett dygn har fått närmare 100.000 visningar.

Din video är snart uppe i 100.000 visningar, hade du väntat dig det?

– Åh shit.. är det sant? Jag har jobbat oavbrutet med en pjäs ute i skogen i Värmland sedan jag släppte videon, så jag har inte haft tillgång till internet. Det här känns så bra. Snart blir världen en bättre plats.

Varför gjorde du filmen?

– För att jag blev så arg. Jag jobbar feministiskt med utanförskapsfrågor, så när en sådan här sak händer så sätter jag det i en samhällskontext. Jag blir ledsen när folk som är med om sådana här saker inte gör något åt det. För det här händer hela tiden. Det är dags att vi börjar prata om olika utanförskapsgrupper nu.

Idag är det internationella kvinnodagen, vad betyder den för dig?

– Den här dagen betyder tre saker för mig. För det första är det en fest, en dag när människor som arbetar med sådana här frågor kan andas ut och fira. För det andra är det en dag när alla andra som inte är så insatta får höra hur patriarkalt samhället är. För det tredje är det en dag när jag blir både ledsen och arg över att en sådan här dag behövs. Det är konstigt att man ska fira att man är kvinna, det leder bara till att vi delar upp oss ännu mer. Så det är blandade känslor inför denna dag.

Vilka är de viktigaste frågorna enligt dig?

– Det viktigaste är att vi börjar belysa normen och inte minoriteterna. Vad är det att vara svensk, om vem är det som tar sig friheten att definiera detta? Det är spännande att vi nu har en jämställdhetsminister som kallar sig feminist, men det är konstigt att vi har en statsminister som inte gör det.

När det gäller ”kvinnofrågorna” så är systerskapet det viktigaste vi har. Den feministiska rörelsen har blivit så bred och modig vilket gör mig modig. Det är så gött när kvinnor kreddar varandra. Så att värna och älska systerskapet det är det viktigaste, och då menar jag även männen som vill vara en del av det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internationella kvinnodagen

Mer i ämnet