Det var tidigare i år som myndigheter i Danmark slog larm efter att ett 50-tal flickor drabbats av POTS och CRPS efter att ha fått vaccin mot humant papillomavirus, HPV.
Det är två mycket ovanliga syndrom som innebär hjärtklappning, yrsel och svimningar respektive ett kroniskt smärttillstånd.
Även i Sverige anmäldes ett mindre antal fall.
Men det finns inget samband mellan vaccineringarna och dessa syndrom. Antalet fall är vad som är att förvänta i den aktuella åldergruppen, konstaterar EMA efter att ha utrett frågan i flera månader.
Efter svininfluensavaccineringen, då många drabbades av sömnsjukan, narkolepsi, har rädslan varit stor för att även HPV-vaccinet skulle vara kopplat till allvarliga biverkningar.
Uppföljning har gjorts under lång tid
Lisen Arnheim-Dahlström är professor på Karolinska institutet och forskare på HPV. Hon menar att den uppföljning som nu gjorts är tillräcklig för att konstatera att det inte finns något samband. Någon längre uppföljning tror hon inte är nödvändig för att utesluta möjliga biverkningar från vaccinet.
– En längre uppföljning skulle troligtvis inte ge någon större säkerhet. Snarare blir det så att om man väntar längre tid så är det svårt att säga vad som är vad. Man ska även komma ihåg att HPV-vaccinet Gardasil godkändes 2006 men även under de kliniska prövningar som gjordes innan, där man noga undersökte personer som fick vaccinet, såg man inga biverkningar, säger Lisen Arnheim-Dahlström, professor på Karolinska institutet.
Ökad rapportering i media
Under senare tid har det rapporterats allt mer om POTS i medier och enligt Lisen Arnheim-Dahlström kan det leda till medvetenheten blir större och fler därför rapporterar.
– Det är väldigt svårt att utreda om det är en sann biverkan mellan ett vaccin och ett syndrom som fått väldligt stor uppmärksamhet via medier, säger Lisen Arnheim-Dahlström.
Men enligt Läkemedelsverket har man inte sett ett ökat antal. Antal fall av syndromen POTS och CRPS har enligt läkemedelsverket legat på samma nivå med ungefär 150 fall både innan och efter man införde vaccinering. Nu kommer Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, med samma slutsats.
– Det är väldigt skönt, så klart att EMA kommer till samma slutsats som vi på Läkemedelsverket tidigare gjort, säger Kristina Dunder läkare och senior expert på Läkemedelsmyndigheten..
Ingår i vaccinationsprogrammet
Syftet med vaccineringen är att förhindra smitta av HPV som kan orsaka livmoderhalscancer. Idag är det fler som fått vaccinet mot HPV jämfört med hur många som fick vaccinet vid svininfluensan.
– Det man ska komma ihåg är att cirka 80 miljoner människor i hela världen har vaccinerats mot HPV, vilket är betydligt fler än de som fick pandemrix mot svininfluensa. Så vi vet otroligt mycket mer om detta vaccin än vad vi gjorde om pandemrix, säger Kristina Dunder i ett uttalande
På Läkemedelsverket rekommenderar man även att man ska ta vaccinet.
– Det är naturligtvis föräldrarna som avgör, men vi rekommenderar vaccinering. Utredningen från EMA visar att säkerhetsläget är detsamma som innan de här fallen rapporterades. Om något så har det förbättrats, eftersom man nu utrett eventuellt samband med POTS och CRPS, säger Kristina Dunder
Mer pålästa
Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, är dagens föräldrageneration generellt sett mer påläst och kräver mer information än tidigare generationer. Men det leder också till en hetare diskussion kring vaccinens för- och nackdelar.
– Därför är det viktigt att hälso- och sjukvården kan svara på frågor och att föräldrar ges bra information så att de kan ta ett bra och välgrundat beslut, säger han.
Få väljer bort vaccination
Samtidigt är det få som väljer bort vaccinet. 98-99 procent av alla barn i Sverige vaccineras i allmänna vaccinationsprogram.
– Hur många som är skeptiska är svårt att veta men få är så skeptiska att man avstår från vaccination, säger Tegnell.
För att nå de 1-2 procent av befolkningen som väljer bort vaccin görs det enligt honom speciella informationsprojekt.
– Det handlar om att förstå gruppen och sedan nå dem på sätt som är skräddarsydda för just dem, säger han.
Ska förhindra HPV
Syftet med vaccineringen är att förhindra smitta av humant papillomavirus (HPV) som kan orsaka livmoderhalscancer. Vaccinet ingår i det nationella vaccinationsprogrammet sedan 2010 och erbjuds till alla flickor i årskurs fem och sex. Vid årsskiftet hade runt en halv miljon svenska flickor vaccinerats. (TT)
Fakta: Vaccinationsprogrammet
I barnvaccinationsprogrammet ingår skydd mot tio sjukdomar eller sjukdomsframkallande virus eller bakterier:
Difteri – allvarlig bakterieinfektion.
Stelkramp – bakterie som kan ge svåra kramper och andningsförlamning.
Kikhosta – livshotande luftvägsinfektion bland spädbarn.
Polio -barnförlamning.
Haemophilus influenz e typ B (Hib) – blodförgiftning, hjärnhinneinflammation och luftvägsinfektioner hos barn.
Pneumokocker – bakterie som kan orsaka blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.
Mässling – virussjukdom som kan vara livshotande.
Påssjuka – kan orsaka testikelinflammation och sterilitet bland pojkar.
Röda hund – risk för allvarliga fosterskador bland gravida.
Humant papillomvirus (HPV) – kan orsaka livmoderhalscancer.
Källa: Folkhälsomyndigheten (TT)