Hundar kan tränas till att leta efter många saker, till och med teknik. Hunden på bilden letar explosiva ämnen. Foto: TT

Hund luktade sig till USB – satte dit pedofil

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt pedofil har gripits i Rhode Island i USA efter att en specialtränad ”teknikhund” sniffat upp ett usb-minne. Stickan var gömd i en låda hemma hos mannen och nu hyllas hunden Thoreau av allmänheten.

Hunden Thoreau, som är av rasen Golden retriver, har tränats i Connecticut i 22 veckor. Nu kan han söka efter elektroniska prylar och det har redan gett resultat, uppger bbc.com. Man berättar att hunden letat fram viktiga bevis hemma hos en misstänkt pedofil som i juni kunde gripas.

Många kritiska mot metoden

Många kritiska röster har höjts angående de specialtränade hundarna och man menar att de inte kan känna skillnad på usb-minnen eller minneskort och till exempel fjärrkontroller eller datorer. Men Thoreaus hundförare är av en annan åsikt och sägerr att man måste veta var man ska leta. Han visar upp hunden i providencejournal.com och där ser man hur han luktar sig till saker som gömts på polisstationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.