Foto: Jessica Gow/TT

Mycket plugg i Ovanåker i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio Gävleborgskommuner erbjuder sommarskola, och i Ovanåker får ovanligt många elever plugga istället för att vara lediga.

Lata dagar fyllda med bad och lek eller vardag vid skolbänken?

I Gävleborg erbjuder alla kommuner, utom Hofors och Ockelbo, sommarskola för elever som kommit efter eller behöver en extra insats.

Det har SR Gävleborg undersökt.

I Ovanåker har antalet elever som erbjuds sommarskola ökat de senaste åren och i år räknar man med att det kan bli upp till hundra elever som får möjlighet att plugga.

Det handlar om elever som inte har svenska som modersmål och de kan få läsa hela sommaren, om de vill.

– Det är 50 elever som har anmält intresse för sommarundervisning på vår skola, säger Anders Liljemark, rektor vid Alfaskolan.

Hade kunnat vara fler

Barnen är från 7 år upp till gymnasieåldern. Men Anders Liljemark tycker egentligen inte att de är så många.

– Hade alla nyanlända barn anmält sig så hade det kunnat vara dubbelt så många.

Bad trots allt

Eftersom det är sommar bedrivs undervisningen på halvdagar så eftermiddagarna är fria, dessutom kommer inte allt vara traditionella lektioner.

– Vi varvar teori och läsning med annat för de ska få intryck och få någonting att prata om på svenska. Till exempel om det är en mycket het dag, så kan vi gå och bada. Då har vi något att samtala om och sätta svenska ord på efteråt, säger Anders Liljemark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.