Foto: ICA

ICA återkallar kassler

Uppdaterad
Publicerad

Förbjudet hormon har upptäckts vid en stickprovskontroll – nu återkallar Ica kassler av sitt eget märke, Ica basic.

– Vi har hittat ett förbjudet hormon i urinet på en gris på det slakteri i Danmark där köttet kommer ifrån, säger Ica:s presssekreterare Jenny Egeland.

Produkten återkallas som en försiktighetsåtgärd. Det ska inte innebära någon hälsofara att äta kasslern.

I fredags återkallade den danska slakterikoncernen Danish crown ett parti med 21,6 ton fläskkött som sålts till Sverige. Delar av det partiet har Axfoodkoncernen och Ica köpt in och butikerna stoppade då försäljningen.

Inga indikationer

Peter Brådenmark, chef vid Livsmedelsverkets kontrolledningsenhet, säger att än så länge finns inga indikationer på att hormonet skulle finnas i köttet och att halten som hittades i urinen inte var speciellt hög.

Omkring 11,5 ton fläskfilé har sålts till Axfoodkoncernen och Ica och sedan vidare i deras butiker under Danish crowns varumärke. Filén har sålts i 550 gram-förpackningar. Förpackningsdatumet är 2 juni och bäst före-datum är 30 juni.

Butikerna stoppade försäljningen när de för några dagar sedan fick reda på återkallelsen.

– Så fort vi fick veta det här fick alla butiker informationen. Från då gick produkten inte längre att köpa, säger Maria Lutström, pressansvarig vid Axfood, till tidningen.

Pengarna tiillbaka

Danish crown uppmanar nu kunder som fryst in köttet att lämna tillbaka det till butiken för att få pengarna tillbaka.

Under tisdagen återkallade Ica även kassler eftersom det också kan innehålla rester av DES. Återkallelsen gäller Ica basic kassler bit 600 gram med bäst före-datum 2014-07-05 och 2014-07-09 samt Ica Basic kassler bit 1.200 gram med bäst före-datum 2014-07-09.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.