Tidningen Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. Foto: TT

Indiens varning till DN: Ta bort allt om Bofors

Uppdaterad
Publicerad

Efter en intervju med Indiens president Pranab Mukherjee anser Indiens ambassadör att tidningen Dagens Nyheter har vilselett läsarna.

Hon har varnat tidningen för att presidentens statsbesök i Sverige riskerar att ställas in om delar som berör Boforsaffären publiceras.

– Jag svarade ambassadören att vi inte kunde tillmötesgå hennes krav, säger chefredaktör Peter Wolodarski.

Enligt Peter Wolodarski blev presidenten engagerad och upprörd när Bofors nämndes i en fråga som handlade om hur vi undviker korruption i dag, skriver dn.se.

– Självklart måste vi redovisa hans reaktion, säger chefredaktören.

I intervjun, genomförd av Wolodarski i presidentpalatset, säger Mukherjee att mutmisstankarna kring Bofors var en medierättegång. Han uppmanade också Wolodarski att inte använda ordet skandal.

Känslig skandal

Intervjun har väckt debatt i Indien – där Boforsskandalen fortfarande är mycket känslig. Intervjuad i The Times of India vill landets försvarsminister inte kommentera presidentens uttalanden. I stället konstaterar han bara att han inget har att anmärka på Bofors-kanonernas kvalité. De är bra, säger Manohar Parrikar.

På tisdagen fick DN ett brev där ambassadören i Sverige uttrycker New Dehlis ”besvikelse”. Hon menar att DN ”vilselett” läsarna genom att korta webb-tv-intervjun från fyra till tre minuter.

Ombads ta bort allt om Bofors

Före publiceringen bad ambassadören också uttryckligen DN att ta bort allt som handlade om Bofors, med varningen att statsbesöket i Sverige riskerar att ställas in.

– Det förvånar att en företrädare för världens största demokrati försöker detaljstyra vilka frågor vi ska ställa till en statschef och vilka svar vi ska redovisa, säger Wolodarski.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.