SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås på plats utanför domstolen i Pretoria, Sydafrika. Foto: Siyanda Sishuba

Ingen dom mot Oscar Pistorius i dag

Uppdaterad
Publicerad

Vi fick inte veta den slutgiltiga domen mot paralympicstjärnan Oscar Pistorius på torsdagen.

Domstolen meddelade att Pistorius frikänns på åtalspunkterna för mord, men det lutar åt att idrottsstjärnan kommer att dömas för dråp, rapporterar SVT:s korrespondent på plats vid rätten i Pretoria, Sydafrika.

Oscar Pistorious står åtalad för att ha skjutit ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i parets bostad. 

Under torsdagen meddelade rättens domaren Thokozile Masipa att rätten frikänner Pistorius från åtalspunkterna gällande mord.

Oscar Pistorius

Enligt domstolen har inte åklagaren kunnat bevisa bortom rimligt tvivel att Pistorius skulle vara skyldig till mord. Masipa säger att han inte kan ha förutsett att det han skulle döda en person bakom dörren som han sköt mot.

Tros dömas för dråp

Men domare Masipa sade även att det står klart att Pistorius agerat vårdslöst, och enligt SVT:s korrespondent Johan Ripås som är på plats vid domstolen lutar det åt att paralympicsstjärnan kommer att dömas för dråp, villket kan ge 15 års fängelse.

Domaren ajournerade rätten tills på fredagsmorgonen, då det slutgiltiga beskedet om domen mot Oscar Pistorius väntas.

Sköt ihjäl flickvännen på alla hjärtans dag

Det var på alla hjärtans dag 2013 som Oscar Pistorius sköt ihjäl sin flickvän genom dörren till badrummet i anslutning till parets sovrum. Pistorius försvar har gått ut på att han trodde att det var en inbrottstjuv inne i badrummet och att han kände sig särskilt utsatt eftersom båda hans ben är amputerade strax nedanför knäna.

Intresset för rättegången är massivt. Medier från hela världen har följt processen mot Oscar Pistorius. Och här i Sydafrika finns en tv-kanal som uteslutande behandlar fallet.

Fakta

Viktiga datum i Pistorius-fallet

2013:

 * 14 februari: Reeva Steenkamp skjuts till döds i sitt hem i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Pojkvännen Oscar Pistorius grips misstänkt för mordet. Pistorius, också kallad ”Bladerunner”, blev nationalikon efter att ha blivit den förste med båda benen amputerade som tävlat mot världens främsta. Han har dessutom tagit sex guld i Paralympics i klassen T44.

 * 22 februari: Pistorius släpps fri mot borgen (716 000 kronor) i väntan på rättegång.

 * 28 mars: Pistorius får tillåtelse att resa utomlands för att tävla och han får återvända till sitt hem efter att ha överklagat de stränga borgensvillkoren och fått rätt.

 * 4 juni: Rättegången skjuts upp eftersom mer tid behövs till utredningen.

2014:

 * 3 mars: Rättegången, med hundratals kallade vittnen, startar. Pistorius förklarar sig icke skyldig och att han har misstagit Steenkamp för en inbrottstjuv. Åklagarsidan yrkar på att han ska dömas för överlagt mord.

 * 14 maj: Domaren beslutar att den mordåtalade löparen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och rättegången tar paus.

 * 26 maj: Pistorius undersöks och blir dagpatient vid Weskoppiessjukhuset under 30 dagar.

 * 30 juni: Rättegången återupptas. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att han inte var psykiskt sjuk när han sköt ihjäl sin flickvän.

 * 8 juli: Försvaret meddelar att inga fler vittnen kommer att kallas. Mordrättegången gör uppehåll till början på augusti då rättegången avslutades med slutpläderingarna.

Källa: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscar Pistorius

Mer i ämnet