Ingen ny svensk linje om Tobinskatt

Uppdaterad
Publicerad

Den nya rödgröna regeringen har en mer positiv syn på den omstridda finansskatten i EU. Men beslutet att inte införa den står fast. Åtminstone tills vidare.

Den förra Alliansregeringen var tillsammans med Storbritannien de mest högljudda motståndarna till EU-förslaget om en finansiell transaktionsskatt (FTT), en form av Tobinskatt. Men Miljöpartiet är positivt till skatten och Socialdemokraterna är öppna för en skatt på internationell nivå. Men tills vidare blir det ingen ändrad svensk linje och Sverige kommer inte att ansluta sig till de elva EU-länder som tänker införa finansskatten.

– Frågan om Sverige ska införa FTT är en fråga som vi får återkomma till senare. Vi får se när skatten införs vilka effekter den får och då kan Sverige göra ett väl avvägt beslut, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– Kan man införa en sådan här skatt som visar sig fungera och har bra effekter, så tror vi att det kan vara någonting bra och vi skulle gärna vilja se det på en ännu bredare internationell nivå.

När EU:s finansministrar möts i Bryssel nästa vecka ska de elva länderna informera om hur arbetet går. Sverige deltar i förhandlingarna för att bevaka svenska intressen, men har ingen rösträtt. Målet är att skatten i ett första steg ska kunna införas 1 januari 2016.

Finansiell transaktionsskatt

Elva EU-länder – Frankrike, Tyskland, Belgien, Estland, Grekland, Spanien, Italien, Österrike, Portugal, Slovenien och Slovakien – fick i januari 2013 tillstånd att gå vidare med planeringen av ett fördjupat samarbete kring en finansiell transaktionsskatt (FTT).

Skatten är tänkt att gälla banker och andra finansinstitut och omfatta alla transaktioner med finansiella instrument, om minst ett av instituten är etablerat i EU. Förhoppningen är att steg för steg införa skatten, inledningsvis på aktiehandel och vissa former av derivat, från den 1 januari 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.