Kommunalråd: Ingen ”time-out” till Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Sundsvall börjar tappa tålamodet med debatten om sjukvården i länet. Han säger nej till en respit för Sollefteå och uppmanar landstingsledningen att komma till beslut.

Med risk för att konflikten om sjukhusen trappas upp ytterligare säger Peder Björk (S) nej till förslaget om en ”time-out”. Han uppmanar istället landstingsledningen att komma till skott med de förslag som tagits fram om Sollefteå sjukhus.

– Att nu börja utreda helt nya alternativ skulle bara förlänga beslutsfattandet och försätta landstingets ekonomi i ett ännu sämre läge, menar Peder Björk.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Sex månaders respit

Bakgrunden är ett försök från Ådalskommunerna idag att lägga besluten om Sollefteå sjukhus på is. Vid en uppvaktning hos landstingsledningen under eftermiddagen vill Sollefteå och Kramfors få en tidsfrist på ett halvår för att kunna utreda en helt ny driftsform av Sollefteå sjukhus.

Modellen är hämtad från Norrtälje där kommunen och landstinget sedan tio år driver vård och omsorg i ett gemensamma bolag, Vårdbolaget Tiohundra. Här jobbar 2 400 personer med sjukvård och kommunal omsorg i ett samägt bolag.

Vill utreda vidare

Från Sollefteå och Kramfors har man tidigare sneglat på Norrtälje som en modell också för Ådalen. Nu vill man ha en respit på sex månader för att kunna utreda detaljerna. Under tiden ska inga beslut fattas eller verkställas rörande Sollefteå sjukhus.

– Om det är kostnadsminskningar som landstinget vill åstadkomma med sina beslut rörande Sollefteå sjukhus har man i Norrtälje visat att kostnaderna kan minskas både för kommunen och landstinget, säger kommunalrådet Elisabeth Lassen (S)

Nej från Sundsvall

Kommunalrådet i Sundsvall, som också är partikollega med Lassen motsätter sig emellertid en time-out för Sollefteå.

– Jag förstår att man från Sollefteå vill pröva andra vägar men jag hoppas att landstingsledningen fullföljer de beslut som finns på bordet. Nu är det dags att fatta beslut och genomföra förändringar, säger Peder Björk.

– Det är viktigt att komma ihåg att den vård som diskuteras just nu rör oss alla och inte bara en enskild ort.

I våras beslutade landstingsfullmäktige att lägga ned akutortopedin i Sollefteå och nu i höst väntar nedläggningsbeslut rörande BB och den slutna kvinnosjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet