Foto: TT

100.000 kan ha typ 2-diabetes utan att veta om det

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av typ 2 diabetesfallen kan vara oupptäckta. Att inte få en diagnos innebär, förutom risker för den sjuke, även onödiga kostnader i sjukvården.

Symptomen kommer smygande. Av den anledningen är det svårt att upptäcka diabetes typ 2. Det visar bland annat en studie som professorn och diabetesläkaren Claes-Göran Östenson har lett.

– Vår studie, som är gjord i Stockholm, visar att på två personer som vet om sin diabetes typ 2 så finns det en person som inte har upptäckts, säger Claes-Göran Östenson som är verksam vid Karolinska institutet.

I den studie han gjort med screening av personer som upplevde sig som friska hade cirka fem procent diabetes typ 2 i åldersgruppen 45-65 år. Han uppskattar att det i Sverige lever minst 350.000 personer som är diagnostiserade men att mörkertalet är stort.

– Det handlar sannolikt om någonstans mellan hundratusen och hundrafemtio tusen personer som går omkring med sjukdomen utan att veta om det och sjukvården vet inte heller om det, uppskattar Claes-Göran Östenson.

Viktigt att upptäcka i tid

Vid typ 2-diabetes räcker insulinet i cellerna inte till vilket gör att den drabbade får för mycket socker i blodet. Symptomen kan vara att trötthet, ökad törst och att  den drabbade kissar mer, men symptomen kan också vara svåra att upptäcka, vilket gör att den sjuke inte uppsöker vård. Samtidigt är det viktigt att upptäcka sjukdomen i tid då den kan ge förhöjda blodfetter, förhöjt blodtryck och ökar risken för åderförfettning.

– Problemet är att diabetes skapar risk för komplikationer i kroppen och patienten löper en förhöjd risk att få hjärtinfarkt men även skador på ögon, njurar och nerver, säger Claes-Göran Östenson.

Men sjukdomen är ändå så pass ovanlig att Claes-Göran Östenson inte ser något fog för en allmän screening av befolkningen. I stället menar han att sjukvården skulle kunna bli bättre på att upptäcka personer som befinner sig i riskgruppen.

Ärftlighet och livsfaktorer

Diabetes typ 2 är ärftligt men även kopplad till hur vi lever. Därför skulle sjukhuspersonalen genom att än mer systematiskt ställa frågor om övervikt, stress, tobaksanvändning och sjukdomsfall i släkten kunna hitta fler personer som löper risk att insjukna eller som redan gjort det.

– Här finns också pengar att spara, för om man inte upptäcker komplikationerna av diabetes typ 2 i tid så kan ju det leda till väldiga sjukvårdskostnader för till exempel njurvård, säger Claes-Göran Östenson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.