Lars och Sara Silverdahl får inte hem sin tilltänkta adoptivdotter efter att Ryssland beslutade att stoppa adoptioner till Sverige.

Mats Knutson träffar Carl Bildt

Uppdaterad
Publicerad

Vad kan regeringen göra för att ändra det ryska beslutet att stoppa adoptioner till Sverige? Det är en av de frågor som kommer att tas upp med utrikesminister Carl Bildt (M) som idag är gäst i Rakt på kl 15.30.

Programmet som sänds direkt från SVT:s studio i Riksdagen handlar mycket om situationen i Ryssland och den politiska utvecklingen i landet.

De nya antigaylagarna i Ryssland har rönt stor internationell uppmärksamhet och kritiserats hårt. Beslutet att stoppa adoptioner till Sverige kan ses mot denna bakgrund.

Arktis och Östersjön

Rysslands stormaktsambitioner i kombination med en kraftig militär upprustning oroar framför allt de baltiska staterna. Östersjöområdets växande strategiska betydelse påverkar givetvis också Sverige. Nyligen genomförde Ryssland en stor militärövning i området med 70.000 man. Samtidigt blir Arktis allt viktigare, vilket också påverkar läget i Sveriges närområde.

En konkret fråga där EU är i konflikt med Ryssland är det s k Östliga partnerskapet, som handlar om ett närmande mellan EU och sex länder som gränsar mot Ryssland. Det är Vitryssland, Armenien, Azerbajdzjan, Ukraina, Moldavien och Georgien.

Rysslands ambitioner att stoppa EU-samarbete

Sverige och Polen tog 2008 initiativ till detta samarbetsprojekt som syftar till att stärka demokrati i de berörda länderna och erbjuda frihandel med EU. De länder som är på gång att nu knytas närmare är Ukraina, Moldavien och Georgien. Vid ett toppmöte i Vilnius i november väntas ett långtgående avtal undertecknas.

Ryssland har reagerat starkt på EU:s planer och försöker nu stoppa dessa forna sovjetrepubliker från att närma sig EU. Vittryssland är inte aktuellt för ett avtal, och även Armenien har valt att istället skriva under ett avtal med Ryssland om medlemskap i en euroasiatisk union.

Tufft diplomatiskt spel kring EU:s östliga partnerskap

Starka politiska påtryckningar, hot och ekonomiska sanktioner från Rysslands sida har drabbat såväl Ukraina som Moldavien. Det har handlat om hot om höjda gaspriser eller importförbud mot olika varor från de berörda länderna. Nu senast har Ryssland också agerat mot Liatuen, som är värd för toppmötet i november. Litauiska latsbilschaufförer har kvarhållits i den ryska tullen i upp till tjugo dagar och nyligen meddelade Ryssland att man stoppar importen av vissa litauiska varor. Det är alltså ett tufft politiskt och diplomatiskt spel som pågår kring EU:s östliga partnerskap.

Utrikesminister Carl Bildt i Rakt på med Mats Knutson kl 15.30 i SVT Forum, SVT2 och SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.