Efter i stort sett varje brand skrivs kommentarer i sociala medier där människor uttrycker sitt gillande för bränderna. Foto: SVT

15 bränder var anlagda av någon utifrån

Uppdaterad
Publicerad

Under andra halvan av förra året brann det på omkring 45 asylboenden runt om i Sverige. En tredjedel av bränderna var anlagda av någon utifrån. På ett boende låg åtta ungdomar och sov.

Under hösten 2015 rapporterades det flitigt om bränder på planerade eller befintliga asylboende runt om i Sverige. Enligt polisen har det rört sig om sammanlagt runt 45 bränder eller brandförsök.

I en tredjedel av fallen talar mycket för att bränderna varit anlagda av någon eller några utifrån. I ytterligare en tredjedel av fallen vet man fortfarande inte hur bränderna startade eller vad som ligger bakom.

Fyra av bränderna har bevisligen varit olyckor medan 12 stycken varit anlagda av någon inifrån själva boendet. Hittills har åtta boende gripits misstänkta för att ha anlagt bränder och tre har dömts till två års fängelse vardera för mordbrand.

Uppdrag granskning har tittat närmre på fyra bränder som alla skedde i närheten av varandra i nordvästra Skåne och som varit anlagda av någon utifrån. Oftast har det rört sig om tomma lokaler, där de asylsökande ännu inte hunnit flytta in, som stuckits i brand. Men så var det inte i Tjörnarp.

Låg och sov

Tidigt på morgonen den 29 oktober började det brinna på ett HVB-hem i Tjörnarp i Höörs kommun.  Någon hade hällt ner brännbar vätska genom ett öppet fönster och tänt på. Inne i fastigheten befann sig 10 personer. Åtta ensamkommande ungdomar som låg och sov och två ur personalen.

– Det är knappt man tror att det är sant. Jag är djupt tacksam över att personalen reagerade så snabbt att det aldrig hann ta fart så att ingen kom till skada. Men det är en ganska stark chock när någon försöker sätta eld på ett hus där det ligger folk och sover, säger Teresa Almerud, föreståndare på HVB-hemmet.

Hur reagerade ungdomarna?

– De blev väldigt ledsna och väldigt upprörda. De förstod inte heller varför någon skulle vilja sätta eld på ett hus där de ligger och sover. De blev riktigt rädda och flera av dem var vakna på nätterna i ett par veckor efteråt och gick och tittade och vaktade och så, säger Teresa Almerud.

Hyllningar på sociala medier

Efter i stort sett varje brand skrivs kommentarer på social medier. En del vill förklara bränderna medan andra hyllar dem. Många kommentarer går att läsa på Facebook.

”Desperata människor handlar desperat.”

”Det är inget som en tändsticka och en dunk bensin inte kan lösa”

”Som sagt, mer bensin och solstickan till svenska folket”

Uppdrag granskning får kontakt med en av de som öppet har uttryckt sitt gillande för bränderna på Facebook. Vi kallar honom Hans. Han har arbetat många år som lärare på en skola i ett invandrartätt område någonstans i Sverige där hot och smädelser ofta riktades mot personalen. Han menar att det har påverkat honom starkt och gjort att han idag känner ett så stort motstånd till flyktingar och invandring att han vill se asylboenden brinna.

– Så enkelt är det att de här politikerna vi har i dag, alla förmodligen utom SD, skiter fullständigt i svenska folket. De plockar in sådant här jävla patrask rent ut sagt och det finns ingen koll på någonting på vad det är som kommer in. Våra döttrar och kvinnor och flickor kan inte ens gå fria på en simhall utan att bli påhoppade, säger Hans.

Men en stor majoritet av dem som har kommit hit begår ju inte sådana här brott.

– Nej, men man drar dem över en kant till slut.

Men du själv då, du sitter ju här och har en människosyn som är så svart att man blir mörkrädd.

– Det är det många som tycker, det är det. Men det är den synen jag har på de här, det är min personliga uppfattning, säger Hans.

Så du sitter här hemma och hurrar om det brinner någonstans. Om det brinner någon inne så är det desto bättre.

– I stort sett, säger Hans.

Branden på HVB-hemmet i Tjörnarp utreds som mordbrand. Men förundersökningen har inte lett till något gripande och om det inte kommer fram nya detaljer kring branden bedömer polisen att utredningen sannolikt kommer läggas ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.