Nationalekonomen Stefan Fölster menar att över hälften av dagens anställda beräknas kunna ersättas av digital teknik de kommande 20 åren. Foto: SVT/TT

2,5 miljoner jobb i fara när datorer tar över

Uppdaterad
Publicerad

Datorerna börjar nu konkurrera ut människan i allt fler branscher. I Sverige beräknas 53 procent av dagens anställda kunna ersättas av digital teknik de kommande 20 åren. Värst ser det ut för till exempel kassapersonal och försäljare. Men även journalister och läkare kan komma att få stark konkurrens av datorerna.

Den första sektorn där datorerna tog över många av människans jobb var industrin. Tidigare självklara arbetsuppgifter har med åren blivit något som hanteras av datorer eller av kunderna själva. Men nu börjar helt nya yrkesgrupper påverkas av den smarta tekniken.

Handläggare ersätts

På Försäkringskassans kontor för föräldrapenning blir handläggarna allt färre. Den senaste it-lösningen sköter långt fler än hälften av alla ansökningar.

Agenda

– Det är drygt 60 procent av alla föräldrapenningsansökningar som går rakt igenom systemet och som vi alltså inte behöver titta på, säger Beatrice Svärd, handläggare på Försäkringskassan.

200 personer färre

På mindre än ett och ett halvt år har därför antalet handläggare minskat från 900 till 700 personer. Och personalbantningen är inte slut än.

– De som går i pension ersätts inte av nyanställningar. Man utgår från att vi andra kommer klara av arbetsbelastningen. På vår enhet tror jag det är fem som försvinner i sommar, säger Beatrice Svärd.

De så kallade kontorsjobben utmanas nu av allt smartare datorer. Redovisningskonsulter och tjänstemän inom bank och försäkring är några av dem som kan få det besvärligt, menar Stefan Fölster som är chef för Reforminstitutet.

– Flera stora försäkringsbolag i Sverige räknar med att dra ner på personalen med en tredjedel de kommande fem åren, säger han.

2,5 miljoner jobb påverkas

Stefan Fölster skriver i en rapport att 2,5 miljoner jobb kan komma att påverkas av datorer och automatisering. I yrkena företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän beräknas 46 procent av jobben kunna datoriseras. Bara det motsvarar ungefär 50.000 arbeten.

– Det finns en påtaglig risk att automatiseringen förstör jobb snabbare än de nya jobben tillkommer om vi inte kompenserar med reformer som gör det lättare för människor att byta yrke och för arbetsgivare att skapa nya jobb, säger Stefan Fölster.

Självkörande lastbilar

Transportsektorn kommer också att påverkas av automatisering. Redan nu finns självkörande lastbilar, som rullar på de amerikanska vägarna. Än så länge måste en förare följa med och övervaka systemet. Det vi upplever som science fiction i dag kan snart vara helt normalt.

– Något som många inte tänker på är läkare. Det blir allt svårare för en läkare att hålla reda på vad forskningen säger och det blir allt fler feldiagnoser och felbehandlingar. Och så kommer det nya datorer som redan kan ställa bättre diagnoser inom onkologi, till exempel. En sannolik utveckling är att läkare kanske inte konkurreras ut helt, men blir mer en datorskötare eller en robotläkarskötare, säger Stefan Fölster.

Robotar blir sportjournalister

Även sportjournalister får nu konkurrens av en robot. Med hjälp av officiell statistik har en journalist och en professor programmerat en dator att skriva referat till Sveriges alla fotbollsmatcher.

– Det finns ohyggligt mycket fotboll att göra artiklar och reportage om, som man inte hinner med hur gärna man än vill. Jag har försökt skriva om sju matcher samtidigt och det går sådär. Men med hjälp av en robot kan man göra det, säger sportjournalisten Ola Nilsson.

Nästa steg blir att också ge sportroboten kulturuppdrag.

– Till exempel konsertevenemang där man kan skriva om vad som spelades och vem som gjorde vad och så vidare. Eller andra typer av events, säger Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap.

”Måste finnas en gräns”

På Försäkringskassan som nu präglas av övergivna skrivbord hoppas personalen på att gränsen snart är nådd för hur få handläggare de kan vara och ändå klara jobbet.

– Det kommer ju till en gräns där man måste börja ersätta handläggare om vi ska kunna behålla den goda service som vi har i dag och om vi ska klara av den arbetsbelastning vi har, säger Beatrice Svärd.

I söndagens Agenda möts Moderaternas fd. chefsstrateg, Per Schlingmann och Akademikerförbundets Ursula Berge i studion för att diskutera hur samhället ska möta utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet