Utvisad egyptier begär skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

En av de båda egyptier som avvisades med hjälp av amerikanska agenter för fem år sedan kräver skadestånd av den svenska regeringen. Det uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Mohammed Alzery, som i dag är frisläppt men står under övervakning i Egypten, vill också ha permanent uppehållstillstånd.

De bägge männen avvisades under brutala former till Egypten där de torterades. Sverige har kritiserats av bl.a. FN:s tortyrkommitté, Europa- rådet och FN:s människorättskommitté för utvisningen.

Avvisningen av egyptier

Hur stort skadestånd Mohammed Alzery nu kräver vill hans ombud Anna Wigenmark på Svenska Helsingforskommittén inte gå in på.

Rätt till ersättning

-Det är rimligt för den person som lidit i fem år av ett beslut som tagits av den svenska staten. Enligt internationell rätt har man rätt till skadestånd för en kränkning av det här slaget, säger hon till Ekot.

Den andre man som avvisades samtidigt med Mohammed Alsery, Ahmed Agiza, sitter fängslad efter en dom i en militärdomstol.

Den svenska regeringen vill inte kommentera ärendet förrän den lämnat sitt officiella svar till FN:s människorättskommitté i början av februari nästa år.

Fakta

Fakta: Avvisningen av Ahmed Agiza och Muhammed Alzery

• Säpo fattade misstankar mot de båda egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery i maj 2001. De skulle ha haft operativa eller ledande roller i en känd terroristorganisation med koppling till al-Qaida.

• Den 18 december 2001 kördes männen till Bromma flygplats där maskerade amerikanska CIA-agenter tog emot. Egyptierna drogades och förseddes med bl.a. handfängsel, fotbojor och ögonbindlar

• Agiza dömdes i en militärdomstol till 25 års fängelse, men inte för något terrorbrott utan för medlemskap i förbjuden organisation. Straffet sänktes till 15 år. Alzery släpptes utan att något åtal väckts. Båda hävdar att de torterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet