Svensk uppges vara kidnappad i Mali

Uppdaterad
Publicerad

En svensk har kidnappats i Mali, uppges säkerhetskällor i landet för nyhetsbyrån AFP.

De övriga kidnappade ska vara en holländare och en sydafrikan som också har brittiskt medborgarskap. De tre satt på en restaurang tillsammans med en tysk när de överfölls, enligt AFP:s källor.

Tysken sköts ihjäl och de andra fördes bort i bil.

Svensk man kidnappad i Mali

Det finns dock olika uppgifter om de kidnappades nationaliteter. Brittiska BBC återger uppgifter om att det ska röra sig om två holländare och en sydafrikan.

Det är en lokal myndighetsföreträdare i Timbuktu som uppger att en av de kidnappade är från Sverige. Svenska UD hänvisar till Rikspolisstyrelsen som inte vill kommentera uppgifterna.

-När det gäller händelser som skulle kunna vara människorovsliknande händelser så kommenterar vi aldrig om de varit eller inte varit. Det är av säkerhetsskäl som bygger på att vi vill skydda eventuella offer nu eller i framtiden, säger Varg Gyllander, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen.

Svenska ambassaden i Mali har också fått uppgifterna om att en svensk ska ha kidnappats, men hänvisar till svenska UD för mer information.

-Vi har fått uppgifterna, men kan inte säga något mer om vad som är bekräftat eller vad vi vet, säger Ylva Schwinn, andresekreterare på ambassaden.

I torsdags kidnappades två fransmän i samma område. Franska soldater är inblandade i sökandet.

UD avråder från resor

  • På grund av säkerhetsläget i Mali avråder UD sedan den 21 november från resor till de tre nordliga regionerna och städerna Kidal, Gao och Timbuktu.
  • Avrådan gäller även området söder om gränsen till Mauretanien och norra delen av Mopti-regionen.

Fakta: Kidnappningar i Mali

  •  Mali är till ytan nästan tre gånger så stort som Sverige och har 14 miljoner invånare.
  •  Huvudstaden heter Bamako, men landets mest kända ort är ökenstaden Timbuktu som tidigare var knutpunkt för handel med guld och salt.
  •  Turismen i Timbuktu har minskat kraftigt på senare tid, bland annat på grund av risken för kidnappningar – ett problem i hela ökenområdet som omfattar Mali, Tchad, Niger, Mauretanien och Algeriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet