I Malmö håller ett skuggsamhälle på att bildas

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö håller kanske ett skuggsamhälle på att byggas upp eftersom folk inte vågar vittna utan problemen löser man själva utan inblandning av polisen.

Det säger Tobias Barkman, kriminalreporter på Sydsvenska Dagbladet som medverkade i kvällens Agenda, och som har skrivit boken ”Maffiakrig” om den organiserade brottsligheten i Malmö.

-Det är ingen lätt uppgift att lösa morden i Malmö. De sker på öppen gata, det går snabbt, det är lätt att ta sig därifrån, liten chans att någon ska ha sett något, svårt med teknisk bevisning på allmän plats. Men det får polisen leva med.

Dödsskjutningar i Malmö

-Det som är lite allvarligare för samhället är väl en rädsla, och kanske en mentalitet att vara rädd för att vittna. Det här kan vara en början på ett skuggsamhälle. Har man ett problem så löser man det själv. Är man ung kille i vissa områden så är det den starkes rätt som gäller, man ringer inte till polisen, säger Tobias Barkman.

Rädsla är en orsak till varför folk inte vänder sig till polisen, finns det någon annan?

-Jag tror att de flesta vill att morden ska klaras upp och att en del kan utmana sin egen rädsla, men då vill man ju att det ska tas emot på ett bra sätt, att det ska leda till resultat och att den skyldige ska buras in.

-Men Malmö har nu en lång historia av att morden inte har klarats upp,och då känns det kanske att det inte är någon idé, vad är mina uppgifter värda, polisen lyckas ju ändå inte. Min insats blir kanske lite för hög mot vad jag får ut. Det är en läxa som både kriminella och andra har lärt sig under några år.

Hur påverkas de här mordutredningarna av att folk inte berättar?

-Det kan vara helt avgörande. Jag pratade för en tid sedan med en ledande kriminell i ett av närverken. Han tyckte nästan synd om polisen som inte kom någon vart. De vet att de inte kommer någon vart, sa han. Han såg ingen risk att utföra ett attentat, att skjuta mot någon. Han vet att vittnen inte träder fram.

Det låter som det är laglöst land?

-Tidvist är det det.

Vad behöver Malmöpolisen mest nu?

-Att lösa några av morden så folk ser att samhället fortfarande har grepp om situationen.

Vad beror kriminaliteten i Malmö på?

-Närheten till kontinenten, vapen, men mest att Malmö är en segregerad stad, dåliga skolbetyg, stor fattigdomen, arbetslösheten har ökat mer än på andra ställen, säger Tobias Barkman. 

I Agenda medverkade också Klas Friberg, chefen för Rikskriminalpolisen som menade att orsaken till att inte morden i Malmö klarats upp var att den här typen av spaningsmord är svåra att klar upp, men också att orsaken var att folk inte vågade vittna.

Klas Friberg menade att i kriminella kretsar har man en uttalad vilja att inte vara med i vårt öppna samhälle och där man blir bestraffad om man pratar med polisen.

Hur ska ni få folk att ställa upp när till och med polisen i reportaget inte ville ställa upp med sina ansikten och namn?

-Jag kan inte uttala mig om just de två polismännen i reportaget, men ett generellt skäl är att vissa poliser jobbar inom kriminella kretsar, ibland öppet, ibland civilt, och då vill de inte bli igenkända.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningar i Malmö

Mer i ämnet