Fyra fast för ett av Malmömorden

Uppdaterad
Publicerad

En av dödsskjutningarna i Malmö kan vara på väg att klaras upp. Fyra män är anhållna som misstänkta. Polisen får in allt fler tips och upplysningar.

Mordet det gäller begicks den 21 augusti 2011, då en kriminellt belastad 19-åring sköts ihjäl vid ett gatukök i stadsdelen Persborg. Två bröder, 30 och 28 år, har tidigare varit häktade för dådet.

Nu är båda frihetsberövade igen, tillsammans med ytterligare två män, 34 och 21 år. Alla är anhållna som på sannolika skäl misstänkta för mord.

Dödsskjutningar i Malmö

TT: Betyder det att alla fyra har skjutit mot offret?

-Det går jag inte in på. Men det handlar om ett faktiskt gärningsmannaskap för alla, säger spaningsledaren Bo Lundqvist.

Nya uppgifter

Han anser att misstankarna är starka, även om månader av utredningsarbete återstår. Troligen begärs männen häktade i helgen. Ett par av dem misstänks även för vapen- och narkotikabrott.

Enligt Lundqvist är det nya uppgifter som kommit fram och fört utredningen framåt. Över huvud taget märker polisen ett gensvar från allmänheten efter sin förstärkta Malmöinsats.

-Vi ser det i tipsflödet. Uppgifterna vi får in kretsar i huvudsak kring de grova våldsbrotten och den kriminella miljön med svartklubbar, svartsprit, billiga cigaretter och andra varor, säger polismästare Ulf Sempert.

Göder kriminella

Han tycker sig också se en omsvängning hos invånarna när det gäller svartklubbsromantik och förkärlek för billiga varor och tjänster.

-Människor verkar ha börjat tänka till. De som tidigare i ren obetänksamhet tyckt att det varit ok att handla billig sprit och cigaretter eller att gå på svartklubb börjar inse att det göder den kriminella miljön, säger han.

I ytterligare en av de åtta mordutredningarna efter dödsskjutningarna i Malmö finns en frihetsberövad. Det gäller skotten mot en 31-åring på ett taxikontor i november 2011. En 40-årig man omhäktades nyligen som misstänkt för mordet.

Fakta: Skottdåd i Malmö

* 31 januari: En man född 1964 skjuts på Fosievägen och dödförklaras på sjukhuset.

* 3 januari: En 48-årig man skjuts till döds i stadsdelen Lindängen.

* 1 januari: En 15-årig pojke hittas skjuten utanför ett hyreshus i Rosengård på nyårsnatten. Han dör senare på sjukhus.

* 26 december: En maskerad man skjuter en 27-åring till döds i en föreningslokal.

* 20 december: En 55-åring som renoverar en kafélokal skjuts i huvudet och avlider.

* 24 november: En 31-årig gängledare skjuts till döds inne på ett taxikontor.

* 21 augusti: En 19-årig man skjuts till döds vid ett gatukök i stadsdelen Persborg.

* 11 maj. En 36-årig man skjuts till döds på en parkeringsplats vid Sibbarps kallbadhus.

Polisen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningar i Malmö

Mer i ämnet