Foto: TT

Vittnen: 28-åring dog vid polisingripande

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett polisingripanden på en psykiatrisk avdelning i Västerås i fjol dog en 28-årig man. Alla inblandade poliser friades i en internutredning. Men nu har flera vittnen trätt fram. Enligt flera experter dödades mannen av ett livsfarligt grepp som poliserna använde.

Händelsen inträffade den 10 december förra året när polisen kallats till avdelningen för att hjälpa personalen att bälta 28-åringen som fått en tillfällig psykos.

Fem poliser och en ordningsvakt stängde in sig i ett rum med patienten. När poliserna lämnade rummet efter omkring tio minuter hade mannen slutat andas.

Fallet Sinthu

Enligt Sveriges Radio Ekot, som granskat fallet, dog mannen genom att polisen använde ett förbjudet och livsfarligt grepp.

– Det var de som tog livet av honom. Det är helt uppenbart. Det bästa vore om de kunde erkänna själva, det vi gjorde blev fel och därför dog han. Så pass ärlig tycker jag man kan vara mot samhället, säger sjuksköterskan Mikael Karlsson, som är en av dem som såg vad som hände.

Förbjudet

Det är sedan 90-talet förbjudet för polisen att lägga tryck på ryggen på en person som ligger fasthållen på mage eftersom metoden riskerar att orsaka kvävning och kan kopplas till ett stort antal dödsfall.

Mikael Karlsson säger till Ekot att han inte blev förhörd innan förundersökningen lades ner trots att han lämnade sina kontaktuppgifter till polisen.

– Det jag såg var att han låg på golvet på mage. Händerna bojade bakom på ryggen och poliserna stod i vägen för benen. Men ryggen ser jag och det är en polis som står med ett knä i ryggen, säger han.

Återupptagen utredning

Ytterligare två vittnen har, enligt Ekot, sett hur en av polismännen hade ett knä mot mannens rygg. En av vittnena var läkare på psykiatriska kliniken.

– Det sitter en polis över ryggslutet ner mot rumpan gränsle över honom. En sitter strax ovanför hans vänstra axel och har ett ben eller ett knä över ryggen.

Enligt polisens internutredning friades alla inblandade poliser. Chefsåklagare Lena Lithner lade ner utredningen och rubricerade det som en olyckshändelse.

När Ekot kontaktade chefsåklagaren ville hon inte svara på några frågor men dagen efter återupptog hon förundersökningen.

Rättsmedicinska experter

Enligt det officiella obduktionsprotokollet har mannen dött sedan han dragit ner kräkningar i lungorna. De stora blödningar som han hade i ryggen just där vittnena berättar att en av poliserna hade sitt knä, och som också nämns i protokollet, har man däremot inte tagit hänsyn till.

Reportrarna Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco på Ekot har låtit tre rättsmedicinska experter gå genom dokumentationen. Alla tre ifrågasätter den officiella dödsorsaken.

En av dem är amerikanen Michael Baden, tidigare chefrättsläkare i New York.

– Dödsorsaken är fel. Han dog inte av kräkningar i lungorna. Han dog för att han inte kunde andas på grund av att han var fasthållen med tryck på ryggen, säger Michael Baden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sinthu

Mer i ämnet