Jätteläckan från advokatbyrån Mossack Fonseca har skapat starka reaktioner på en rad håll efter den första publiceringen i söndags kväll.
Under måndagen utspelades demonstrationer på Island där en pressad statsminister fick ta emot avgångskrav från oppositionen.
I Sverige lovade vd:n för Nordea i SVT:s Aktuellt att bryta samarbetet med Mossack Fonseca, och att göra en ny utredning av samarbetet. Nordea hävdar att man sedan 2009 tillämpar en strikt praxis men SVT kunde under måndagen visa att nya upplägg diskuterats så sent som 2015.
Vad som eventuellt är olagligt återstår att se. Både i Sverige och andra länder har olika tillsynsmyndigheter startat utredningar med anledning av läckan.
Även i Mossack Fonsecas hemland, Panama, kommer åklagare att inleda en utredning.
”De fakta som beskrivs i nationella och internationella medier under beteckningen 'Panama Papers' kommer att bli föremål för en brottsutredning”, meddelar åklagarmyndigheten, enligt nyhetsbyrån AFP.
Utredningen kommer att sträva efter att fastställa vilka brott som kan ha ägt rum, vilka som kan ha begått dem, och ska även försöka identifiera finansiella skador, heter det.
15.000 skalbolag
Totalt återfinns över 500 banker i materialet, banker som tillsammans med sina dotterbolag registrerat över 15.000 skalbolag med hjälp av Mosscak Fonseca.
Det läckta materialet, som granskats av det internationella journalistnätverket ICIJ och reportrar från bland annat SVT:s Uppdrag granskning, visar att uppläggen på affärerna förändrats under de senaste åren, i och med att myndigheterna i bankernas hemländer intagit en hårdare attityd mot skattesmitare.
De internationella storbanker som hittills kommenterat uppgifterna hävdar att man i dag har en god bild av vilka personer som verkligen står bakom de aktuella bolagen, och att man följer lagen i respektive land.
Fakta
FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN
Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.
Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.
Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.
De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.
Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.
Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.
I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.