Förr öppnade kungen – hur är det nu? Se videon för att få koll Foto: SVT

60 år med pompa och ståt – så öppnas en svensk riksdag

Uppdaterad
Publicerad

Förr hette det ”riksdagens högtidliga öppnande”. Numera heter det ”riksmötets öppnande”, men det är fortfarande ganska högtidligt. SVT Nyheter guidar dig genom 60 år av öppnade riksdagar.

Det där med riksmöte betyder egentligen att arbetsåret inleds för riksdagsledamöterna. Till skillnad mot ett vanligt år så löper riksdagsåret från september, och i praktiken händer det inte mycket i riksdagen efter midsommar. Alltså ett hyfsat kort arbetsår.

En del säger fortfarande ”riksdagens högtidliga öppnande”, men så hette det egentligen bara fram till 1974. Då fick riksdagsledamöterna tåga till slottet i Stockholm, där kungen invigde arbetsåret omgiven av hovdamer, drabanter och pager.

SVT Nyheter förklarar

Sedan 1975 så öppnar man alltså riksmötet, det innebär att kungen får ta sig till Riksdagen istället. Där får han på talmannens begäran förklara mötet öppnat. Traditionellt samlas man i Storkyrkan i Stockholm innan, men numera kan man samlas utan religiös närvaro också. Riksmötet öppnas i plenisalen, och är det inte valår brukar statsministern läsa upp sin regeringsförklaring.

Politiker, frisyrer och glasögon har bytts ut med åren, men mycket är precis som det brukar vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter förklarar

Mer i ämnet